"Otvorio" im se žrijeb
78

I dalje ih smatraju prvim favoritom Eura, a u osam utakmica dobili samo BiH i Srbiju

D. P.
Southgate je pod sve većim udarima (Foto: EPA-EFE)
Southgate je pod sve većim udarima (Foto: EPA-EFE)
Grupna faza Evropskog prvenstva privodi se kraju, a nogometna reprezentacija Engleske i dalje važi za prvog favorita takmičenja uprkos neubjedljivim igrama tokom grupne faze.

Englezi su uspjeli zauzeti prvo mjesto u grupi, ali samo zahvaljujući lošim partijama ostalih rivala u grupi. Samo jedna pobjeda i to ona protiv Srbije premalo je za skupocjeni sastav zvijezda i najskuplju ekipu koja je stigla na Evropsko prvenstvo.

No, u svim svjetskim kladionicama Engleska je i dalje prvi favorit Evropskog prvenstva. Razlog za to je i nešto lakša desna strana žrijeba jer Englezi imaju otvoren put do finala.

S jedne strane su sile poput Njemačke, Španije, Francuske i Portugala, dok je Engleska uz Italiju usamljena na desnoj strani žrijeba od favorita.

No, džaba i uslovno rečeno lakši žrijeb ukoliko se pogledaju igre Engleske, a one kažu da je ova selekcija u posljednjih osam utakmica uspjela ostvariti samo dvije pobjede.

Zanimljivo, Engleska je u tih osam utakmica uspjela pobijediti samo Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. BiH u prijateljskoj utakmici prije Eura te Srbiju na otvaranju takmičenja u Njemačkoj, zahvaljujući čemu su i prošli u nokaut fazu.

U tih osam utakmica Englezi su poraženi od Islanda i Brazila, remizirali su sa Sjevernom Makedonijom, Belgijom, Danskom i Slovenijom, a savladali samo BiH i Srbiju. Nedovoljno da bi javnost u nogometnoj kolijevci bila zadovoljna.