Polufinale Kupa UEFA
35

I poslije 39 godina navijači Željezničara sanjaju Csuhaya i 87. minutu susreta na Grbavici

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na današnji dan prije 39 godina na stadionu Grbavica je odigrana utakmica koja i dan danas proganja sve navijače, ali i tadašnje igrače Plavih.

Tog 24. aprila 1985. godine Željezničar je u uzvratnom susretu polufinala Kupa UEFA dočekao mađarski Videoton (današnji Fehervar) i lovio je zaostatak od 3:1 iz prve utakmice u Mađarskoj.

Na Grbavici se okupilo čak 25.000 navijača koji su pružali sjajnu podršku, a na njihovim krilima igrači Željezničara su igrali kao u transu.

Željo je bio sjajan, redale su se prilike pred golom Mađara, a golovima Edina Bahtića iz 5. i Edina Ćurića iz 72. minute Plavi su imali rezultat koji ih je vodio u finale.

No, u 87. minuti odbrana Željezničara je "zaspala", Laszlo Disztl je uposlio desnog beka Jozsefa Csuhaya koji je uz dosta sreće pored Dragana Škrbe poslao loptu u gol za konačnih 2:1 i plasman Videotona u finale Kupa UEFA protiv Real Madrida.

Svim navijačima Željezničara posebno se u pamćenje urezala scena nakon pogotka kada se legendarni trener Ivica Osim u nevjerici uhvatio za glavu.

To polufinale Kupa UEFA je najveći uspjeh Željezničara u historiji u evropskim takmičenjima, a utakmicu protiv Videotona su igrali Dragan Škrba, Branislav Berjan, Vlado Čapljic, Vlado Komšić, Mirsad Baljić, Edin Bahtić, Edin Ćurić, Refik Šabanadžović, Mehmed Baždarević, Zoran Samardžija i Haris Škoro, a šansu za igru u finišu susreta je dobio i Josip Čilić.