Novo ime među Zmajevima
65

Ifet Đakovac za Klix.ba: Presretan sam zbog Barbarezovog poziva, vjerujem u dobre rezultate

D. B.
Ifet Đakovac, nogometaš srbijanskog kluba iz Super Lige, TSC Bačka Topola, našao se na spisku selektora nogometne reprezentacije BiH Sergeja Barbareza, što je bio povod za razgovor s ovim 26-godišnjim nogometašem.

Đakovac je rođen u Sjenici 5. decembra 1997. godine, gdje je napravio prve nogometne korake. Dosad je karijeru gradio u klubovima iz Srbije, a dvojno državljanstvo mu je omogućilo da obuče državni dres BiH.

"Nogometom sam se počeo baviti u rodnoj Sjenici, ali to je mali grad bez velikih mogućnosti. Stoga sam kao 14-godišnjak prešao u Užice i tamo sam pružao zapažane partije, što je dovelo do mog odlaska u Partizan. Može se reći da sam omladinska škola Partizana. Bilo nas je dosta u generaciji, svi smo čekali svoje mjesto u timu, a ja sam smatrao da je bolje igrati u nižem rangu, nego grijati klupu Teleoptika. Potom sam prešao na Zlatibor, a onda i u Tutin. Kasnije sam se opet vratio na planinu i sa Zlatiborom ušao u Super ligu Srbije. Može se reći da sam za godinu dana igrao od trećeg do najelitnijeg ranga srbijanskog nogometa. Moje partije na Zlatoboru su zapazili čelnici TSC-a i od 2021. sam u Bačkoj Topoli", ukratko je Đakovac ispričao svoju dosadašnju nogometnu priču za portal Klix.ba.

On igra u sredini terena, gdje su selektoru Barbarezu potrebne nove opcije.

"Moja primarna pozicija se popularno nazvala 'box to box igrač'. Mogu da igram kao zadnji i kao prednji vezni, tako da sam svugdje po terenu, ali možda malo više volim kada sam ofanzivnije postavljen", otkrio je novi reprezentativac BiH.

U karijeri je imao uzora, a to je poznato ime iz svijeta nogometa.

"Nogomet sam zavolio gledajući Zinedinea Zidanea, on je bio moj uzor", kazao je Ifet.

Priznao je da ga je Barbarezov poziv iznenadio i izuzetno obradovao.

"Iskreno, poziv me je dosta obradovao. Bilo je nekih priča o tome, ali ga u ovom trenutku nisam očekivao. Prvi me je kontaktirao Emir Spahić, bio sam zaista iznenađen, ali i presretan. Ogromna je čast biti uvršten među najbolje igrače Bosne i Hercegovine", riječi su 26-godišnjeg nogometaša.

O selektoru Zmajeva ima visoko mišljenje.

"Barbarez nije ostavio veliki trag samo u našem nogometu, nego i u evropskom. On je nogometna legenda i bit će mi čast sarađivati s njim, kao i stručnim štabom koji je okupio oko sebe. Rezultati ne mogu doći preko noći, ali uz kontinuitet i disciplinovan rad, vjerujem da ćemo ostvariti dobre rezultate", rekao je Đakovac.

Našu reprezentaciju u septembru očekuju utakmice Lige nacija protiv Nizozemske i Mađarske.

"Obje selekcije zaslužuju poštovanje, ali mi definitivno idemo po što povoljniji rezultat. Tako ćemo i igrati. Da li ću upisati minutažu, to je pitanje za selektora, a ne za mene", jasan je bio novi Zmaj.

TSC Bačka Topola ima visoke ambicije u Super Ligi Srbije.

"⁠U Srbiji je situacija godinama unazad jasna. Za titulu se bore Crvena zvezda i Partizan. Prije dijve godine nam je pošlo za rukom da budemo drugi i nastavit ćemo se boriti za taj ili još bolji plasman, poručio je Ifet.

Kao i svakom nogometaš, za naredni korak u karijeri priželjkuje inostranstvo.

"Već duže vrijeme ne planiram ništa, puštam da se stvari razvijaju svojim tokom. Ipak, volio bih da mi sljedeći korak bude transfer u inostranstvo", dodao je on.

Premijer ligu BiH prati kad mu dozvole obaveze.

"Zbog mnogo obaveza ne pratim nogomet onoliko koliko ljudi misle kada smo mi nogometaši u pitanju, ali svakako pogledam poneku utakmicu kad nađem vremena. Lično malo 'naginjem' ka FK Sarajevo", kazao je Đakovac.

U našu zemlju dolazi povremeno.

"BiH volim i dođem kad god imam vremena. Nadam se da će to u budućnosti biti još češće", završio je Đakovac.