Život piše romane
33

Igrač koji je 2019. radio u pekari danas potpisao za City: Išao sam na treninge nakon posla

S. G.
Foto: Sporting TV
Foto: Sporting TV
Portugalac brazilskih korijena Matheus Nunes danas je potpisao ugovor sa engleskim prvakom Manchester Cityjem, a o životnoj priči ovog nogometaša se bez problema može snimiti film.

Dječak koji je odrastao u siromašnim favelama Rio de Janeira u Portugal se s majkom i očuhom doselio kada mu je bilo 13 godina, a danas je prvak Evrope

Prije samo četiri godine radio je u porodičnoj pekari u gradiću Ericeriji, u predgrađu Lisabona, odakle je išao na treninge u Sporting i nadao se da će jednog dana postati igrač.

Otac nažalost nikada nije bio dio njegovog života pa je majka Catia bila glavna figura tokom njegovog odrastanja, a to je i danas kad je Matheus planetarno popularan.

"Bilo je trenutaka kad bukvalno nismo imali šta jesti, a nije pomoglo ni to što moja majka nikad nije prestajala raditi. Ona je ratnica koja je u mene usadila ljubav prema nogometu. Uz nju sam prvi put udario loptu. Ako nismo imali loptu, braća i ja smo se igrali čarapama, bilo je bitno samo da se kotrlja. Majka ni danas ne zna kako se dogodilo da nisam postao lopov ili diler", rekao je Nunes u prošlogodišnjem intervjuu za portugalski Record.

Za klupsku TV Sportinga za koji je igrao jedne prilike je opisao kako je izgledao njegov rad u pekari.

"Radio sam u pekari oko pet-šest mjeseci. Dolazio sam ujutro jer su utakmice bile popodne. Stajao bih na nogama po pet ili šest sati i onda morao trenirati nakon toga, ne mogu reći da je bilo lako. Nisam imao vozačku pa sam se budio u 5 ujutro kako bih biciklom išao na posao", ispričao je.

Nunes za Portugal ima 11 nastupa uz jedan postignut gol, a za Wolvese je u 41 utakmici zabio jedan pogodak te jednom asistirao. Za lisabonski Sporting je odigrao 101 utakmicu na kojoj je zabio osam golova uz devet asistencija.