Odbio 10 godina ugovora
141

Igrač koji je odbio Barcine milione sada je u 5. ligi: Vjera mi je dala drugačiji pogled na život

D. P.
Foto: Nottingham Forest FC
Foto: Nottingham Forest FC
Svojevrsno možda i najveći talent engleskog nogometa John Bostock (32) odbio je desetogodišnji ugovor s Barcelonom, a sada igra u petom rangu nogometa u svojoj zemlji. Ipak, ističe da se ne kaje zbog odluke.

John Bostock bio je generacijski talent i čudo od djeteta, prava budućnost engleskog nogometa.

Dok je imao samo 14 godina, dok je bio u omladinskoj školi Crystal Palacea, Barcelona mu je ponudila desetogodišnji ugovor. Ipak, odbio je sve, a kaže da mu je vjera pomogla kako bi donio odluku.

"Moja porodica i ja smo se složili da bi najbolje bilo da ostanemo u Engleskoj i Londonu. Ja sam Isusov sljedbenik i vjerujem da su moji koraci već određeni. Tih godina bio sam izložen vjeri i tako mi je odnos s Bogom pomogao da brzo sazrijem. Vjera mi je dala drugačiji pogled na moju karijeru i život općenito. Činilo mi se da je to moj život, pa sam odlučio da ostanem u Londonu", rekao je Bostock.

Za Crystal Palace je debitovao sa samo 15 godina i tada srušio rekord kluba kao najmlađi igrač u historiji. Kupio ga je Tottenham kao golobradog klinca, ali su uslijedile posudbe na kojima se nije proslavio.

Korak po korak, mijenjao je klubove i države u kojima je igrao. Prošao je kroz SAD, Belgiju, Francusku i Tursku, a najbolje partije pružao je u francuskom Lensu.

Danas, kao 32-godišnjak, igra za amaterski klub Solihull Moors u petom rangu engleskog nogometa. Ipak, kaže da se ne kaje zbog odluke da odbije Barcelonu.

"Siguran sam da bi život u Barceloni bio lijep, ali sam ovdje upoznao svoju suprugu i zaista sam u Tottenhamu kreirao karakter osobe", dodao je Bostock.

Rođen u Londonu, Bostock je u međuvremenu promijenio i sportsko državljanstvo te prihvatio igrati za Trinidad i Tobago, zemlju svog porijekla, ali ni tu nikada nije debitovao.