Veliki rivali
88

Igrači Francuske i Argentine se potukli nakon napetog meča četvrtfinala na OI

N. K.
Odmah po završetku utakmice došlo je do  obračuna igrača (Foto: Screenshot)
Odmah po završetku utakmice došlo je do obračuna igrača (Foto: Screenshot)
Nogometaši Francuske su polufinale olimpijskog turnira izborili pobjedom protiv Argentine rezultatom 1:0, ali ono o čemu se više piše i govori od samog duela jeste ono što se događalo nakon njega.
Naime, odmah po završetku utakmice došlo je do fizičkog obračuna igrača i sve je trajalo oko dvije minute prije nego što su rivali razdvojeni. Incident pogledajte ovdje.

Francuski mediji navode da je meteža bilo i u tunelu koji vodi prema svlačionicama, a za vrijeme utakmice domaća publika je zviždala Argentincima i njihovom selektoru Javieru Mascheranu.

Pretpostavlja se da je za sve kriv rasistički ispad pojedinih igrača argentinske reprezentacije nakon osvajanja Copa Americe, odnosno video koji je procurio.

Na njemu su se tada mogli vidjeti igrači seniorske argentinske reprezentacije kako pjevaju da su francuski reprezentativci "iz Angole" ili da imaju "nigerijske majke" i "kamerunske očeve".

Inače, rani gol bio je dovoljan Francuzima za slavlje protiv Argentine, a za ekipu koju s klupe vodi Thierry Henry postigao ga je u petoj minuti Jean-Philippe Mateta.

Za mjesta u finalu nogometnog turnira na Olimpijskim igrama borit će se Maroko i Španija te Egipat i Francuska. Obje su utakmice na rasporedu u ponedjeljak.