"Glavni igrač u ovome"
65

Igrao je godinama u Premiershipu, a sada mu se sudi za krijumčarenje dvije tone kokaina

D. P.
Stam u duelu s Nasrijem protiv Cityja (Foto: EPA-EFE)
Stam u duelu s Nasrijem protiv Cityja (Foto: EPA-EFE)
U nizozemskom gradu Breda danas je počelo suđenje nekadašnjem prvaku ove zemlje i osvajaču engleskog FA Cupa Ronnieju Stamu zbog krijumčarenja dvije tone kokaina.

Ronnie Stam (40) uhapšen je u junu zbog sumnje u kaznena djela s drogom počinjena 2021. i 2022. godine. Od tada je u istražnom zatvoru, a danas mu je počelo suđenje u Bredi.

Nekada pouzdani nizozemski defanzivac, koji je četiri godine igrao u Premiershipu za Wigan i s ovom ekipom osvojio FA Cup 2013. godine srušivši moćni Manchester City u finalu, uhapšen je zajedno sa još četiri člana porodice, a istraga se vodi i zbog navodnog pranja novca.

Sud u Bredi je jutros otvorio suđenje zbog navodne trgovine 2.217 kilograma kokaina.

"Ovaj slučaj se odnosi na stotine kilograma kokaina. Tvrdim da je Stam bio glavni igrač u svijetu droge", rekao je tužitelj na saslušanju.

Stam se nije pojavio na sudu na početku suđenja kako bi čuo optužbe, ali se pred sudijom mora pojaviti 28. novembra.

Nekadašnji nogometaš, koji je i u dresu Twentea uspio postati šampionom Nizozemske, uhapšen je nakon što je policija razotkrila šifrirane poruke.

Zaplijenjeni su mu novac, tri nekretnine, jahta, tri automobila, šest luksuznih satova i nakit. Za razliku od ostatka porodice, Ronnie Stam je jedini koji je još uvijek u pritvoru.

Njegov advokat je zatražio od suda da bivšeg nogometaša privremeno pusti na slobodu, ali je sudija to odbio izrazivši strah da će Stam pobjeći kako bi se pridružio bratu u Dubaiju.