Novo razočarenje
307

Ismir Mirvić nije Zdravko Mamić, ali još uvijek može spasiti sezonu FK Sarajevo

Piše: H. Halvadžija
Zdravko Mamić i Ismir Mirvić (u sredini) (Foto: Instagram)
Zdravko Mamić i Ismir Mirvić (u sredini) (Foto: Instagram)
FK Sarajevo doživio je veliki udarac na startu nove sezone eliminacijom u 1. pretkolu Konferencijske lige od gruzijskog Torpeda, no taj šok ne mora biti nužno katastrofalan za Bordo klub ukoliko gazdi Ismiru Mirviću konačno otvori oči.
Ispadanje od Gruzijaca možda i nije tolika blamaža kao neke eliminacije ranijih godina, jer definitivno nije riječ o amaterskoj ekipi, ali ono što je Bordo tim pokazao u dvomeču je i više nego alarmantno pred početak nove sezone Premijer lige.

Bez prave ideje i koncepcije u igri koja se najčešće svodi na bljesak pojedinaca, Sarajevo bi bilo "topovsko meso" i da je prošlo dalje, a takvo stanje u ekipi je od dolaska Mirze Varešanovića na klupu kluba s Koševa.

Samo su naivni na osnovu prvih 30 minuta utakmice u Kutaisiju proglasili Sarajevo apsolutnim favoritom protiv Torpeda, jer Gruzicji su ostatak utakmice bili bolji protivnik i sreća je spasila Bordo tim poraza.

Ako meč u Gruziji nije bio dovoljan pokazatelj krupnih nedostataka u igri Sarajeva, koja se isključivo svodi na soliranje pojedinaca, bez jasnih taktičkih obrisa i ideja, s prevelikim "rupama" između linija tima, jeste sinoćnji susret.

Torpedo je ponovo pokazao kako izgleda organizovana ekipa, koja u svakom trenutku zna šta želi za razliku od domaćina. I dok je Varešanović prije utakmice tvrdio da ga kolega na suprotnoj strani nije "pročitao" nakon 30-ak minuta utakmice u Kutaisiju i da ga taktički ničim nije iznenadio, ponovo je Sarajevo bilo prilično bezidejno i dezorijentisano, a sve zbog nepostojanja jasnog sistema igre.

Igrači Sarajeva nakon ispadanja od Torpeda (Foto: T. S./Klix.ba)
Igrači Sarajeva nakon ispadanja od Torpeda (Foto: T. S./Klix.ba)

I ne traje to od jučer, već je Sarajevo tako izgledao kompletnu prošlu polusezonu pod vodstvom Varešanovića. Uz taktiku "hajmo igrati" kao na nogometnoj rekreaciji, bez ikakvog plana i koncepta kako u napadu tako i u odbrani, oslanjalo se na individualni kvalitet pojedinaca, te je samo pukom srećom izborilo plasman u Evropu.

Uradilo je to zahvaljujući činjenici da je Zrinjski osvojio duplu krunu, pa je četvrtoplasirana ekipa iz šampionata stekla pravo da se plasira na međunarodnu scenu.

Takav "uspjeh" Varešanović je nazvao čudom, jer su nadoknadili 11 bodova zaostatka za Širokim Brijegom koji je u nastavku sezone osvojio čak 12 bodova na 14 utakmica i samo zahvaljujući njihovim katastrofalnim igrama Sarajevo se domoglo četvrtog mjesta.

Sve to je bilo dovoljno da gazda Ismir Mirvić ukaže povjerenje Varešanoviću i pred početak ove sezone, iako je i prosječnim poznavaocima nogometa bilo jasno da pod njegovom vodstvom Sarajevo nema igru koja se očekuje i da nije napravilo nikakav iskorak.

To se još jednom potvrdilo u dvomeču protiv Torpeda, te je jasno da će Sarajevo imati ogromne probleme i u novoj sezoni Premijer lige, uprkos tome što vjerovatno imaju najkvalitetniji igrački kadar.

Sarajevo pod palicom Varešanovića izgleda neubjedljivo (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo pod palicom Varešanovića izgleda neubjedljivo (Foto: T. S./Klix.ba)

Ako ispadanje od Torpeda nije otvorilo oči gazdi Mirviću, teško je vjerovati da nešto drugo može, sve dok ne postane prekasno. A to je u ovom slučaju ponovo rano ispadanje iz kombinacija za titulu prvaka, koja jedino može zadovoljiti apetite navijača.

"Želim da FK Sarajevo bude moja ostavština i nešto na šta će moja kćerka biti ponosna kad odraste", rekao je svojevremeno Mirvić, kojem se entuzijazam i ljubav prema klubu ne mogu osporiti, ali koji ide iz greške u grešku izborom saradnika i funkcionera na najvažnijim pozicijama u klubu.

Iako je i sam uspješan biznismen, Ismir Mirvić nije Zdravko Mamić. Nije čovjek kojm se divi i kojeg je nazvao "mit i legenda", jer je od Dinama napravio svjetski prepoznatljiv brend, čak iako su mu navijači okrenuli leđa.

Nije Mamić, jer nije tako "namazan" da bi uspješno vodio procese u kompleksnoj bh. stvarnosti, ne poznaje dovoljno nogomet i kako funcionišu uspješni sportski kolektivi, ali svojim novcem može omogućiti i finansije i organizaciju sa ljudima koji su kompetentiji od njega.

Za to su mu potrebni adekvatni stručni kadrovi i simbioza cijelog kluba, počevši od navijača, igrača i trenera pa sve do Uprave kluba, jer bez toga rezultat nije moguć.

Navijači Sarajeva su željni uspjeha i trofeja (Foto: T. S./Klix.ba)
Navijači Sarajeva su željni uspjeha i trofeja (Foto: T. S./Klix.ba)

Mirvić do uspjeha neće moći doći ni prema dosadašnjem načinu poslovanja kojim se sve isključivio gleda kao biznis i marketing, jer u sportu, pogotovo na ovim prostorima, samo je rezultat mjerilo i generiše sve ostale uspjehe i prihode.

Bordo klub je igrao evropska takmičenja i pravio značajne rezultate i kada nije imao Trening kamp u Butmiru, kada nije postojala Akademija i kada su igrači u najboljem slučaju dobivali plate svakih nekoliko mjeseci, a dok iz kluba slavodobitno poručuju da finansijska situacija nikad nije bila bolja, sve osim trofeja na Koševu je neuspjeh i svako bi morao snositi svoj dio odgovornosti.

Nakon tri katastrofalne sezone, u kojima je Sarajevo doživjelo neke od najvećih blamaža u historiji i nova je počela jako loše. Ali, još uvijek nije kasno da Mirvić napravi određene rokade, pronađe zajednički jezik s najvatrenijim navijačima i pokuša spasiti sezonu koja bi ponovo mogla biti turbulentna sudeći prema samom početku.

U protivnom, navijači koji još uvijek bezuslovno podržavaju Mirvića, mogli bi izgubiti stpljenje i okrenuti se protiv njega. Tu "bitku", iako je pokazao određenu tvrdoglavost i upornost, Mirvić neće moći dobiti. Jer Ismir Mirvić nije Zdravko Mamić....