Burne reakcije
0

Italijanski nogometaš osuđen za seksualno zlostavljanje djevojčice od 14 godina, klub ga odlučio zadržati

H. H.
Michael Liguori u dresu Padove (Foto: Twitter)
Michael Liguori u dresu Padove (Foto: Twitter)
Italijanski nogometaš Michael Liguori iz Padove nastavio je da igra i normalno trenira sa svojom ekipom uprkos činjenici da je prošlog četvrtka prvostepeno osuđen na Sudu u Teramu na 3 godine i 4 mjeseca zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice od 14 godina

Događaji datiraju od 5. jula 2018. godine, kada su Liguori - u to vrijeme imao 19 godina i bio igrač Notareska i njegov prijatelj upoznali dvije maloljetne djevojčice u Alba Adriatici, u Teramu, u regiji Abruzzo.

Prema rekonstrukciji optužbe, fudbaler i njegov prijatelj udaljili su se od gužve i natjerali djevojčice od 14 i 15 godina na seksualne odnose bez njihovog pristanka.

Igrač i njegova odbrana, koji su uložili žalbu na kaznu, negirali su navode i uvijek su tvrdili da su njihovi odnosi bili dobrovoljni.

Maloljetnice su odmah otišle da prijave šta se dogodilo i tokom sudskog procesa izjavili su pred sudom: "Rekla sam mu da ne želim, a ipak je to uradio", rekla je mlada žena, sada 20-godišnjakinja, koja tvrdi da je bila zlostavljana od Liguorija kako piše u službenim istražnim dokumentima, koje su objavili italijanski mediji.

Presuda suda u Teramu koja ga je proglasila krivim ozvaničena je prošlog četvrtka, 10. oktobra, dva dana prije nego što je Padova igrala protiv Giane Erminija u Seriji C.

Istog dana, kada je objavljena Liguorijeva prvostepena osuđujuća presuda, Pádova je izdala saopštenje u kojem upozorava da će do pravosnažnosti presude i dalje računati na igrača.

Nakon toga, Liguori je iigrao 32 minute u pobjedi protiv Giane Erminija kojom je Padova ostala na čelu tabele u trećoj italijanskoj ligi.

Odluka kluba da zadrži igrača izazvali su kontroverze u Italiji, posebno u Padovi.

"Suočen sa ovako oštrom kaznom, čak i u prvom stepenu , klub je mogao i trebao da pošalje drugačiju poruku, barem pokazujući veći senzibilitet ne samo prema navodnoj žrtvi, već i prema kulturnom kontekstu koji se, teško, stvara. Veća pažnja mora se posvetiti pitanju rodnog nasilja i femicida", rekla je Chiara Gallani, općinska vijećnica Gradskog vijeća Padove, kritizirajući odluku kluba.

Liguorijev slučaj je praktično identičan slučaju Manola Portanove, kojem je, s druge strane, raskinut ugovor sa Genovom zbog suspenzije koju mu je nametnuo Italijanski nogometni savez (FIGC) nakon što je osuđen, također prvostepeno, u decembru 2022. godine.

Nakon podnošenja žalbe, što je i Liguori učinio, FIGC se proglasio nenadležnim u slučaju Portanove, pa je on mogao da se vrati da igra za Reggianu u augustu 2023. godine, tim u kojem je od tada neprikosnoven, čekajući novo suđenje.

Za sada, Liguori će također moći nastaviti normalno igrati uprkos kontroverzi , sve dok ne dođe do novog suđenja u kojem će se izreći konačna presuda.

Vezani članci