Najavio meč Kupa BiH
35

Ivković: Igrat će ista ekipa kao protiv Posušja, penale nećemo vježbati jer je to nepotrebno

N. K.
Tomislav Ivković (Foto: D. S./Klix.ba)
Tomislav Ivković (Foto: D. S./Klix.ba)
Željezničar sutra u osmini finala Kupa BiH igra utakmicu protiv Tuzla Cityja, a tim povodom danas su se na stadionu Grbavica medijima obratili trener Plavih Tomislav Ivković i golman Vedad Muftić.

"Ovo je sigurno drugačija utakmica, ali se moramo ponašati isto kao da je prvenstvena. Ovo je meč koji nas ostavlja ili izbacuje iz takmičenja, gledali smo Tuzla City u duelu protiv Borca, kao i meč koji smo mi igrali s njima... To je ekipa koja ima puno kvaliteta i sjajne pojedince, a mi se moramo spremiti na isti način kao za prvenstveni meč. Niko neće kalkulisati, igramo na pobjedu jer nas samo ona vodi dalje. Kada igraš na pobjedu, onda moraš biti pametan i inteligentan, jer moraš znati način na koji ćeš doći do toga", rekao je Ivković i nastavio:

"Svaki poraz poremeti, ali moram priznati da mene nije. Očekivao sam poraz... Ne poraz, nego pad koncentracije i upozoravao sam da je prevelika doza samopouzdanja nekada smrtonosna. To se i desilo. Isto tako, moram reći da ta doza samopouzdanja nije ulovila samo igrače, već i ljude koje to ne bi trebala. Ljudi su zaboravili na realnost i zamislili su da su u drugom svijetu koji nije realan za nas."

Ivković najavio: Igrat će ista ekipa kao i protiv Posušja, oni su to zaslužili (Foto: D. S./Klix.ba)
Ivković najavio: Igrat će ista ekipa kao i protiv Posušja, oni su to zaslužili (Foto: D. S./Klix.ba)

Nakon toga je trener Željezničara otkrio da će utakmicu protiv Tuzla Cityja igrati isti oni igrači kao i protiv Posušja.

"Ja govorim o realnosti življenja. Kluba, svega što se vrti oko ekipe i kluba... Ne mogu nas zavarati tri dobra rezultata, vidim napredak ekipe i vidim da je ekipu strašno pogodio poraz. Njihova reakcija poslije utakmice je bila onakva kakvu sam očekivao. Bili su svjesni da su podbacili i da su mogli to drugačije odigrati, zajedno sa mnom... Oni su karakterni, osjetili su to na svojoj koži i zato sada mogu reći da će igrati isti oni igrači koji su počeli utakmicu u Posušju. Oni su to zaslužili i zaslužuju drugu šansu, drugu utakmicu da pokažu da je to bilo slučajno", rekao je Ivković.

Istakao je da se njegova ekipa neće dodatno pripremati za penale.

"Bojo i Malić ne mogu igrati protiv Zrinjskog, a ovo je drugačija utakmica i spremamo se samo za nju. Prvo moramo razmišljati o Tuzli. Penali su čista lutrija i trening penala ništa ne donosi. Trening je 'zafrkancija', a utakmica je malo drugačija. Imaju i zamjene. Razmislit ćemo u svakom slučaju", rekao je Ivković i dodao:

"Očekujem da je Tuzla umorna, ali utakmica Kupa BiH daje joj šansu za trofeje. Ima još puno utakmica u prvenstvu. Ganjat će oni oba trofeja. Strahovito je bitan naš ulazak u sutrašnju utakmicu."

Medijima se obratio i golman Vedad Muftić, koji je rekao da on i njegovi saigrači imaju priliku da se iskupe za poraz od Posušja.

"Imamo priliku da se iskupimo. Očekujem tešku utakmicu i korektnu. Imamo priliku dokazati da pobjeda protiv njih ovdje nije bila slučajna i nadam se da ćemo to uraditi", rekao je Muftić koji će braniti ovaj meč.

Na pitanje novinara koliko će čekati priliku za mjesto u prvom sastavu, Muftić je rekao koliko god bude potrebno.

"Čekam svoju šansu i čekat ću je strpljivo", poručio je Muftić, na što se nadovezao Ivković.

"Sva trojica golmana rade odlično. Muftić će sutra dobiti priliku i čeka svojih pet minuta. Na zimu ćemo možda jednog golmana poslati na posudbu. Međutim, moguće je da zbog pravila igrača do 21 godine Muftić i ranije dobije priliku ako se odlučim za starije igrače u polju", istakao je Ivković.

Muftić: Imamo priliku da se iskupimo (Foto: D. S./Klix.ba)
Muftić: Imamo priliku da se iskupimo (Foto: D. S./Klix.ba)

Podsjetimo, utakmica između Željezničara i Tuzla Cityja igra se sutra na stadionu Grbavica od 16:30 sati. Glavni sudija bit će Sabrija Topalović iz Zenice.