Stigle desetine hiljada
74

Jeste li poslušali najveći hit Eura? Nizozemci su ritmom iz 2015. oduševili cijelu Evropu

D. P.
Nizozemci su najveći navijački hit Eura (Foto: Nogometni savez Nizozemske)
Nizozemci su najveći navijački hit Eura (Foto: Nogometni savez Nizozemske)
Svako veliko nogometno takmičenje "izbaci" neki hit, ali za najpopularniji ritam aktuelnog Evropskog prvenstva najzaslužniji su navijači i to oni iz Nizozemske.

Nizozemci su u ogromnom broju stigli u Njemačku, što nije bilo teško ni pretpostaviti s obzirom na relativno malu udaljenost, njihovu frenetičnost, ali i ljubav prema nogometu.

Desetine hiljada navijača ove zemlje ponudilo nam je impresivne snimke s njemačkih ulica u posljednje dvije sedmice. Uoči svake utakmice Nizozemci su plesali "lijevo-desno" i tako svakoga ko prati Euro zarazili sjajnim ritmom.

Za njihov performans zaslužna je pjesma popularne party grupe iz grada Besta u Nizozemskoj pod nazivom Snollebollekes. Riječ je o sastavu na čijem je čelu poznati nizozemski komičar Rob Kemps.

Kemps je zaštitno lice benda, a s njim rade DJ-evi Jurjen Gofers i Maurice Huismans.

Grupa Snollebollekes je svoju pjesmu "Links Rechts", odnosno "lijevo desno" izbacila 2015. godine, a do ovog Evropskog prvenstva bila je iznimno popularna samo u njihovoj zemlji. No, nakon što su je nizozemski navijači predstavili nogometnom svijetu, stekla je veliku popularnost i na internacionalnom nivou.

Performans nizozemskih navijača sastoji se od sinhronizovanog skakutanja lijevo i desno, a onda i navijačkog ritma koji lako ulazi u uši svih fanova.

Nizozemci će svoj duel osmine finala Evropskog prvenstva igrati u utorak od 18 sati protiv Rumunije i tu će imati ulogu velikog favorita za plasman u četvrtfinale. To znači da ćemo hit Links Rechts čuti makar još koji put tokom Evropskog prvenstva.