Iznenađenje
51

Jurgen Klopp ima novi posao u Red Bullu, potpisao ugovor sa specijalnom klauzulom

H. H.
Klopp je na kraju prošle sezone napustio Liverpool (Foto: EPA-EFE)
Klopp je na kraju prošle sezone napustio Liverpool (Foto: EPA-EFE)
Čuveni njemački trener Jurgen Klopp (57) od januara će biti novi "globalni šef nogometa" (Global Head of Soccer) u Red Bullu.

Klopp je već potpisao dugoročni ugovor i svoju novu ulogu u Red Bullu započinje 1. januara 2025. godine, objavio je njemački Sky Sports.

Njemački stručnjak će se tako okušati u ulozi strateškog menadžera i bit će odgovoran za međunarodnu mrežu svih nogometnih klubova vezanih za Red Bull. Ne aktivno, već strateški.

Klopp će tako biti podrška i pomoć šefovima RB Leipziga, Salzburga i New York Red Bullsa, između ostalih, te u daljem razvoju RB-ove nogometne filozofije. Također bi trebao koristiti svoju mrežu u skautingu i odabiru trenera i talenata, između ostalog u Brazilu i Japanu.

Ipak, kako prenosi Sky Sports, Klopp u ugovoru ima i posebnu klauzulu koja je vezana za eventualni angažman u reprezentaciji Njemačke i ukoliko jednog dana dobije ponudu, zagarantovana mu je izlazna opcija sa Red Bullom.

Podsjetimo, Klopp je nakon devet godina na kraju prošle sezone napustio Liverpool nakon čega je poručio da je na određeni period prekinuo trenersku karijeru.

U karijeri je s Borussijom dva puta bio prvak Njemačke, uz jedan Kup i Superkup. S druge strane, Liverpoolu je vratio titulu prvaka Engleske nakon čak 30 godina, a zbrici tofeja dodao je i jednu Ligu prvaka, FA Cup, dva Liga kupa, Community Shield, UEFA Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.