Uoči Lige nacija
67

Kakva je forma Zmajeva: Raspoloženi ofanzivci, povreda Kolašinca i "prekriženi" veznjaci

N. K.
Kolašinac je bio povrijeđen i nije igrao posljednje tri utakmice (Foto: NS BiH)
Kolašinac je bio povrijeđen i nije igrao posljednje tri utakmice (Foto: NS BiH)
Reprezentativci Bosne i Hercegovine su se danas okupili u Eindhovenu gdje će se pripremati za utakmice Lige nacija s Nizozemskom i Mađarskom, a selektor Sergej Barbarez sa svojim pomoćnicima uveliko razmišlja o planovima za te susrete.
Šef struke Zmajeva može generalno biti zadovoljan formom s kojom igrači dolaze na okupljanje, osim s nekoliko igrača koji ne bilježe minutažu u svojim klubovima.

Sva tri pozvana golmana su standardna u svojim klubovima i tu će imati slatke muke. Podsjetimo, na spisku su Nikola Vasilj iz St. Paulija, Kenan Pirić iz Antalyaspora te Osman Hadžikić iz Veleža.

Najveća glavobolja selektoru je povreda Seada Kolašinca koji je posljednju utakmicu za svoju Atalantu odigrao 14. augusta protiv Reala u Superkupu Evrope. Nakon toga je propustio tri utakmice Serije A, ali je došao na okupljanje u Eindhoven i ostaje nada da će biti potpuno spreman za predstojeće utakmice. Na spisku se, osim Kolašinca, nalazi još sedam štopera pa je konkurencija žestoka. Nikola Katić je standardan u Zurichu, baš kao i Nihad Mujakić u redovima Partizana. Obojica su igrala i kvalifikacije za evropska takmičenja. Standardni na početku sezone u svojim klubovima su i Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Braunschweig) i naknadno pozvani Adrian Leon Barišić (Basel). Međutim, isto se ne može reći za Stjepana Radeljića koji u Rijeci ima status toplo-hladno budući da nije standardan te često ne igra punih 90 minuta za svoj klub.

Kao što je poznato, na spisku nemamo klasičnih lijevih bekova, dok su desni bekovi Jusuf Gazibegović i Amar Dedić standardni u svojim austrijskim klubovima Sturmu i Salzburgu.

Barbarez će morati dobro razmisliti i poziciji zadnjeg veznog gdje su Rade Krunić (Fenerbahče) i Benjamin Tahirović (Ajax) u drugim planovima svojih klubova. Krunić je na početku sezone bio na klupi, a posljednje dvije utakmice je potpuno van sastava. S druge strane, Tahirović već sedam takmičarskih utakmica nije u sastavu nizozemskog velikana. Jedini zadnji vezni koji igra i standardan je Dženis Burnić iz Karlsruhera.

Bolja situacija je sa centralnim veznjacima. Denis Huseinbašić je standardan u Kolnu, kao i Ifet Đakovac u TSC-u. Armin Gigović je nedavno stigao u Holstein Kielu i konstantno napreduje. Prvo je bio van sastava pa na klupi, a u posljednjoj utakmici je i debitovao. Dario Šarić je igrao povremeno u svom Palermu, a posljednje dvije utakmice je van sastava.

Slatke muke Barbarez će imati kada su u pitanju ofanzivni veznjaci gdje su uvijek starteri i standardni Haris Hajradinović (Kasimpasa), Dal Varešanović (Rizespor) i Ivan Bašić (Orenburg).

Identična situacija je i s jedinim klasičnim krilnim napadačem Esmirom Bajraktarevićem koji je redovno starter u New England Revolutionu.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko igrao kao preporođen u Fenerbahčeu na početku nove sezone i sigurno će biti važan adut u našem timu. Ermedin Demirović je počinjao sve utakmice u svom novom klubu Stuttgartu, da bi u posljednjem kolu iznenada bio na klupi. U Bundesligu je nedavno došao i Haris Tabaković u redove Hoffenheima, a nakon što u prvom susretu nije bio u sastavu, minulog vikenda je već ušao s klupe.

Podsjetimo, utakmica s Nizozemskom na programu je 7. septembra u Eindhovenu, a s Mađarskom tri dana poslije u Budimpešti.