Kobne greške
11

Katastrofalan dan za mlade golmane u Premijer ligi BiH

N. K.
Nikola Ćetković i Azur Aljkanović (Foto: NS BiH)
Nikola Ćetković i Azur Aljkanović (Foto: NS BiH)
Mladi golmani u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme dobijaju sve više šansi za igru, ali danas se na terenima u Trebinju, Bijeljini i u Tuzli nisu proslavili.
Treneri premijerligaških klubova često ove sezone posežu za mladim golmanima kako bi ispunili kvotu U-21 igrača koje prema pravilu moraju imati u startnoj postavi. Neki su tu šansu odlično iskoristili, neki nisu, dok su danas trojica golmana napravili katastrofalne greške koje su direktno uticale na konačni rezultat.

Najstariji od njih trojice Risto Perišić (24) napravio je grešku u prvom meču dana kojom je Zrinjski pobijedio Leotar u Trebinju. Nakon udarca Juranovića, Perišić je dobro zaustavio loptu, a onda je ona neobjašnjivo otklizala iz njegovih ruku iza gol-linije. Na kraju je taj pogodak bio presudan za konačni ishod.

Posebno loš dan imao je golman Radnika Azur Aljkanović (21) koji je poklonio čak tri pogotka lideru na tabeli Tuzla Cityju. U prvom mu je lopta nespretno prošla ispod ruku, drugi je također slabo reagovao nakon relativno laganog šuta iskosa, a kod trećeg je neobjašnjivo pogriješio prilikom izlaska na kornera što su gosti iskoristili i postigli treći pogodak.

Loš dan za golmane zaokružio je najmlađi od njih Nikola Ćetković (19) iz Borca. Već na samom početku meča između Slobode i Borca poklonio je gol Tuzlacima nakon što nije iskontrolisao loptu pa je Beganović to iskoristio i doveo domaće u rano vodstvo.

Zanimljivo da su i Aljkanović i Ćetković bili gotovo pa redovni na posljednjim spiskovima omladinskih reprezentacija BiH.

Da li je ovo bio samo loš dan za mlade golmane ostaje nam da vidimo u narednim kolima Premijer lige BiH. Naravno, ukoliko i dalje budu izbor broj jedan svojih trenera za mjesto među stativama.