Posljedice korona-krize
9

Klubovi iz "liga petice" ove zime potrošili tri puta manje novca nego prošle

E. B.
Said Benrahma (Foto: EPA-EFE)
Said Benrahma (Foto: EPA-EFE)
Klubovi iz pet najjačih evropskih nogometnih liga tokom zimskog prijelaznog roka potrošili su samo 360 miliona eura, što je znatno manje nego prijašnjih godina.

Naravno, glavni uzrok smanjenog broja potrošenog novca leži u krizi izazvanom koronaviusom.

Poređenja radi, tokom prošlogodišnjeg zimskog prijelaznog roka u "ligama petice" potrošeno je čak 920 miliona eura u 479 transfera.

Ove godine je od 1. januara do 1. februara napravljen približno isti broj transfera (447) transfera u "ligama petice", no za skoro tri puta manje novca.

U Seriji A je ove godine potrošeno 135 miliona, u engleskom Premiershipu 100, u njemačkoj Bundesligi 60, u francuskoj Ligue 1 35, a u španskoj La Ligi samo 30 miliona eura.

I kada je u pitanju najskuplji transfer u ovom prijelaznom roku je potrošeno znatno manje nego u istom periodu prošle godine.

Najskuplji transfer ove godine ostvario je Said Benrahma koji je iz Brentforda prešao u West Ham United za 28 milijuna eura. Alžirski napadač je među Čekićare stigao u oktobru 2020. na posudbu, a u januaru je West Ham otkupio njegov ugovor.

Prošle godine najskuplji transfer je ostvario Bruno Fernandes koji je prešao iz Sportinga u Manchester United za 80 miliona eura, a Benrahmin transfer bi prošle godine zauzimao tek šesto mjesto iza Fernandesa, Giovanija Lo Celsa, Dejana Kuluševskog, Reiniera i Stevena Bergwijna.

Zanimljivo, West Ham je ostvario i najskuplju prodaju igrača ove godine. Londonski klub je napustio Sebastian Haller koji je za 22 miliona eura prešao u Ajax.

U top 5 transfera ove zime su i prelazak Amada Dialla iz Atalante u Manchester United (21 milion eura), Dominika Szoboszlaija iz Salzburga u Leipzig (20 miliona), Krepina Diatte iz Club Bruggea u Monaco (20 miliona), te Nicole Rovelle iz Genoe u Juventus (18 miliona).