Kuha se u FS KS
100

Ko će vladati sarajevskim nogometom? Pljušte optužbe dok se priprema teren za izbore

N. Kustura
Foto: A.L./Klix.ba
Foto: A.L./Klix.ba
Izborna skupština Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo trebala bi se održati do kraja tekuće godine, a sudeći prema trenutnom raspoloženju u glavnom gradu BiH slijedi nam buran period pun brojnih optužbi i ukazivanja na nepravilnosti.
Od ranije je poznato da najveći klubovi iz glavnog grada BiH Željezničar i Sarajevo nemaju nikakav utjecaj na rad Nogometnog saveza BiH, a pitanje je hoće li tako ostati i u narednom četverogodišnjem periodu. Još uvijek nije poznato kada će se održati izborna skupština FS KS, odakle se i delegiraju delegati za državni savez, a još i veći apsurd je da nisu poznata ni pravila i procedure prema kojim će se uopšte ona održati i kako će se birati novi članovi rukovodstva kantonalnog saveza.

Iako su procedure regulisane statutom FS KS i aktima Nogometnog saveza BiH, sarajevski nogometni klubovi tvrde da je aktuelno rukovodstvo FS KS predvođeno Fuadom Čolpom krenulo u svojevrsnu pripremu terena. Naime, oni su nedavno dobili na uvid dokument pod nazivom Mapa puta za provođenje izbora na svim nivoima organizovanja u okviru NS BiH u 2024. i 2025. godini. U ovom dokumentu niz je stavki za koje sarajevski klubovi smatraju da se njihovim dodavanjem pokušava u pravni okvir rada FS KS uvesti nešto što je apsolutno u suprotnosti s ostalim važećim pravnim aktima, prije svega statutom NS BiH, statutom NS FBiH, statutom FS KS, kao i zakonom.

Zatražen nadzor Ministarstva kulture i sporta

Između ostalog, ovim dokumentom daje se ovlast postojećem Izvršnom odboru FS KS, na čijem čelu je Čolpa, da prema vlastitom nahođenju, bez bilo kakvih jasnih kriterija, eliminiše kandidate i delegate koji bi trebali učestvovati na skupštini, a sve zbog "sukoba interesa" o kojem bi oni sami odlučivali. Pored toga propisuju se takve procedure za izbor delegata koji trebaju predstavljati klubove na skupštini na način koji ostavlja prostor Izvršnom odboru da u svakom momentu odbije njihovo učešće na skupštini. Zbog svega toga nogometni klubovi iz Sarajeva zatražili su nadzor Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo sa ciljem da se spriječe eventualne malverzacije.

U dopisu kojeg su klubovi dostavili ministru kulture i sporta KS Kenanu Magodi, pored ostalog se navodi, "da se radi o vješto sačinjenom dokumentu Mapa puta FS KS, iza kojeg bi se sakrile sve najavljene nepravilnosti, a sve u nastojanju pogodavanja samo određenim licima koja žele da zadrže postojeće pozicije Izvršnog odbora FS KS i zaposlenika FS KS, a kako bi spriječili da se primjenom demokratskih principa uz poštivanje statuta FS KS izaberu kandidati koji bi na zakonit način bili izabrani. Na osnovu svega navedenog, mi, nogometni klubovi iz Kantona Sarajevo, zahtijevamo da pravovremeno uspostavite nadzor nad radom Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo jer će u protivnom izborna Skupština biti potpuno neregularna".

Podsjetimo, resorno kantonalno ministarstvo već ranije je reagovalo na brojne ukazane nepravilnosti u radu Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo te je donijelo odluke vezano za nepravilnosti u radu fiktivnih udruženja sportskih radnika, delegata, veterana i trenera.

"Ministarstvo radi sve što je u skladu sa zakonom i obavezama. To nije institucija koja samo sufinansira i dijeli novac, nego prati rad udruženja i sportskih klubova. Međutim, simptomatično je da u FS KS tri ključna čovjeka nemaju nikakvog dodira s nogometom. Simptomatično je da su članovi njihovih porodica umiješani u rad saveza da to graniči s nevjerovatnim. Da se to desi u politici, linčovali bi me. Da je pola moje porodice vezano za savez, a da niko ne štiti interese sportskih klubova. To je pokazalo niz odluka Nogometnog saveza BiH koji idu na štetu sarajevskih klubova te niz odluka koje se dešavaju, a da niko ne štiti te klubove. Podsjetimo, svi predstavnici koji predstavljaju KS na federalnom i državnom nivou moraju štititi interes sporta u KS. Međutim, ovdje se štite interesi individualaca, a to su porodice Čolpa, porodice Gvozden i još nekoliko ljudi koji su usko vezani uz te porodice", rekao nam je Magoda pa naveo i primjere:

"Predsjednik Udruženja sportskih nogometnih radnika je Medžid Gvozden, a osim toga se nalazi na još nekoliko pozicija čime je osigurao mjesta u drugim organizacijama u bh. nogometu. Član je i komisije u NS BiH, a zanimljivo je da je njegov sin Haris jedan od osnivača Udruženja nogometnih delegata, koje je također član FS KS. Isto tako je dobio mjesto u skupštini FS KS, a istovremeno je i delegat na utakmicama najvišeg ranga nogometa u BiH. Sin od Fuada Čolpe je sekretar FS KS i Udruženja sportskih nogometnih radnika. Simptomatično je da je Fuad Čolpa advokat svih tih udruženja, kao i da je njegova sestra certificirani računovođa svih tih udruženja. Tako da je veoma jasno da porodice Čolpa i Gvozden drže sarajevski nogomet, a sve za ličnu korist, a ne KS. Meni to ništa ne bi bilo problem da njihova udruženja rade u skladu sa zakonom. Za dva udruženja smo mi kao Ministarstvo kulture i sporta dali mišljenje uvidom u našu arhivu i dokumentaciju te bukvalno ih ugasili jer nisu smjeli koristiti ime naziva Kantona Sarajevo. Za to imaju posebne dozvole i regulacije da se koristi ime KS za bilo koje udruženje, bilo to nogometno, košarkaško, odbojkaško..."

Magoda zabrinut i za svoju sigurnost

Istakao je kako je njegovo ministarstvo uradilo detaljnu analizu svakog segmenta rada FS KS i na prvu uočili toliko anomalija da je to prosto nevjerovatno.

"Niko se nije nadao ovome jer u posljednjih dvadeset godina nijedan ministar se nije bavio na ovaj način ovim problemom, analizom i zaštitom sportskih klubova KS, a što mi je najžaljivije, i što ne mogu da se pomirim činjenicom, to je da FK Željezničar i FK Sarajevo apsolutno nemaju nikakvu ulogu u FS KS. A to su dva stuba razvoja nogometa u gradu. Imaju pravo glasa kao neka udruženja kao što su ova dva koja smo ugasili, a koja se ne bave sportom. Zamislite da se u Banjoj Luci Borac ništa ne pita za nogomet ili Zrinjski i Velež u Mostaru ili Dinamo u Zagrebu ili Partizan i Crvena zvezda u Beogradu. Da se pitaju neki drugi klubovi, a da se ovi totemi ne pitaju. Stajem u apsolutnu zaštitu sportskih klubova. Mi smo već krenuli u nadzor i poslali smo Ministarstvu pravde dokument na 136 stranica. Nije stvar samo da nisu udruženja radila u skladu sa zakonom, već ima elemenata i za Tužilastvo i SIPA-u i svim organima koji se bave koruptivnim radnjama, a štete sportu. Moram istaći da me malo zabrinjavaju i pritisci koje radi Čolpa koji nisu primjereni njegovoj funkciji. To je jedan vid suptilnih prijetnji pa ću tražiti zaštitu nadležnih organa jer do mene dolaze razne informacije da se trebam čuvati u svom gradu u kojem živim", poručio je Magoda za kraj.

Kontaktirali smo i Čolpu koji je demantovao da postoje nepravilnosti uoči predstojećih izbora.

"Nogometni savez BiH dostavio je svim kantonima i područnim savezima mapu puta po kojoj će se održati i na koji način predstojeći izbori do krajnjeg roka 15. decembra 2024. godine. Mapu puta popratno je uradio sekretarijat Fudbalskog saveza KS s mapom puta koju je dostavio klubovima na području Kantona Sarajevo. Mapa puta je sva sačinjenja u okvirima statuta NS BiH i FS KS. Međutim, ovdje se radi o drugim činjenicama. Od januara je pokrenuta hajka na Udruženje sudija KS, zatim na druga udruženja te pojedine klubove u okvirima FS KS, odnosno gdje oni djeluju. Sve je ovo pokrenuto od pojedinih klubova tako što se dostavi ministarstvu da se postavi nadzor. To traje već osam mjeseci i sprovođen je nadzor od Ministarstva kulture i sporta na četiri udruženja. FS KS radi po svim principima zakonitosti, kako finansijskim, tako i svim drugim zakonima, odnosno statutima FS KS, tako i NS BiH. S ovog mjesta pozivamo sve institucije sistema da uđu i da pogledaju i pregledaju sve aktivnosti unutar FS KS koji nikad nije bolje radio i koji je prošlu godinu završio s 37.000 maraka u plusu, a ta su sredstva potom preraspoređena", rekao nam je Čolpa pa dodao:

"Međutim, pojedinci žele da se dočepaju vlasti i obore FS KS. Tako smo imali situaciju u udruženju Fudbalskih sudija kantona Sarajeva gdje je predsjednik bio Elmir Pilav. Napravljena je pravna lakdrija. Sve je to pokrenuto od Ministarstva kulture i sporta. S obzirom da je učinjen niz nepravilnosti i inkriminirajućih radnji u odnosu na pojedina udruženja, posegnuli smo za krivičnim prijavama protiv pojedinih odgovornih lica u ministarstvu i samog ministra Kenana Magode. Odgovorno tvrdimo, radi se o inkrimisanoj osobi, za što imamo sve dokaze koje ćemo dokaze pružiti na uvid te smo ih dostavili nadležnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Ministarstvu unutrašnjih poslova kantona Sarajevo. Oni za sada imaju, koliko je meni poznato, s obzirom da sam kao advokat i punomoćnik četiri udruženja i tri bivša čelnika Udruženja sudija, da su otvorena tri, a možda i četiri krivična postupka po pitanju sproveđenja istražnih prikupljanja činjenica ili istražnih radnji u Ministarstvu kulture i sporta."

Čolpa optužuje Magodu i Ministarstvo kulture i sporta

Istakao je kako sve potiče upravo od Ministarstva kulture i sporta kako bi u FS KS došlo do smjene pojedinih ljudi.

"Odgovorno tvrdimo da je sve pokrenuto od pojedinaca iz Ministarstva kulture i sporta koji samo traže bilo kakve pogreške kojih nema, te na kraju krajeva ih ne mogu ni naći. Mi ćemo istrajati i održati i izbore kako to nalažu pravila i statuta i pravila FS KS. Sve će to pratiti nadležna komisija NS BiH. U Ministarstvu kulture i sporta očigledno su počinjena krivična djela nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja ili ovlasti od bivšeg sekretara Dragana Vujmilovića i Kenana Magode. Sam Vujmilović nam je u telefonskom razgovoru priznao da je izvještaj za vanrednu skupštinu udruženja sudija radio po nalogu ministra Magode, a na osnovu lažne dokumentacije, izvještaj je dostavljen Ministarstvu pravde i uprave koje je donijelo rješenje o upisu promjena nelegalnim osobama udruženja sudija. Napominjemo da se i dalje vrše pritisci na pojedine klubove, delegate te trgovina utjecajem, što je očiti primjer da Ministarstvo kulture i sporta ne isplaćuje klubovima sredstva po dostavljenim projektima, očito to žele isplatiti u toku izbornog procesa u FS KS. Sličnih dešavanja ima i u pojedinim općinama. Svojim djelovanjem Magoda je upleo politiku u nogomet, što za posljedicu može imati suspenziju FS KS, što mu je vjerovatno i cilj", poručio je Čolpa.