Veliki podvig
0

Ko su jedina dvojica trenera koji su pobijedili Guardiolu, Ancelottija, Mourinha i Simeonea

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Diego Simeone i Jose Mourinho su sasvim sigurno među najboljim trenerima koji su bili na velikoj sceni u prethodnih 15-ak godina.

Pomenuta četiri stručnjaka zajedno imaju deset titula prvaka Evrope te sasvim sigurno spadaju u red najboljih i najuspješnijih svih vremena.

No, samo su dvojica trenera u novijoj historiji nogometa uspjela zabilježiti pozitivne rezultate protiv klubova koje je pomenuta četvorka predvodila.

Jedan je Jurgen Klopp koji je Pepa Guardiolu pobijedio u 11 navrata dok je deset puta poražen, a također je zabilježio i osam neriješenih rezultata.

Protiv Mourinha je ostvario učinak od sedam trijumfa, četiri remija i dva poraza dok je najmanje uspješan bio protiv Carla Ancelottija. Slavio je u tri navrata, zabilježio isto toliko remija te upisao sedam poraza.

I konačno, protiv Diega Simeonea je Nijemac slavio u dva navrata te je zabilježio isto toliko poraza.

Pored njega, jedini koji je ostvario ovaj veliki podvig je i francuski stručnjak Bruno Genesio koji je u karijeri radio kao trener Besancona, Lyona, BJ Guoana, Rennaisa te sada Lillea.

Ono što je zanimljivo, protiv njih četvorice nije poražen niti jednom iako je igrao znatno manje utakmica od Kloppa, no to ne umanjuje ovaj njegov vrhunski podvig.

Pepa Guardiolu je pobijedio 2018. godine u grupnoj fazi Lige prvaka i to kao trener Lyona kada je francuski sastav slavio na Etihadu protiv Manchester Cityja rezultatom 2:1 dok je u drugom meču bilo 2:2.

Njegov sadašnji klub Lille je u kvalifikacijama za Ligu prvaka ove godine igrao protiv Fenerbahčea koga sa klupe predvodi Jose Mourinho i pobijedio u Francuskoj rezultatom 2:1 dok je u revanšu bilo 1:1.

I konačno, u grupnoj fazi Lige prvaka je pobijedio Carla Ancelottija i njegov Real Madrid rezultatom 1:0 kao i Diega Simeonea i Atletico Madrid budući da je sinoć slavio rezultatom 3:1.

Priliku za novi podvig u Ligi prvaka će imati 5. novembra kada će Lille na svom terenu ugostiti ekipu torinskog Juventusa dok će u Le Championatu gostovati kod Lensa.