Konferencijska liga
53

Ko su rivali Borca: Panathinaikos vrijedi gotovo 100 miliona eura, Ljubičić predvodi LASK

N. K.
Zahtjevan posao pred Borcem (Foto: E. M./Klix.ba)
Zahtjevan posao pred Borcem (Foto: E. M./Klix.ba)
Borac je dobio protivnike u glavnom dijelu Konferencijske lige pa će ekipa iz Banje Luke ove jeseni igrati protiv LASK-a (Austrija), APOEL-a i Omonije (Kipar), Shamrock Roversa (Irska), Panathinaikosa (Grčka) i Vikingura (Island).
Prvak Bosne i Hercegovine će igrati domaće susrete protiv LASK-a iz Linca, kiparske Omonije i Panathinaikosa, dok će gostovati APOEL-u, Shamrock Roversu i Vikinguru.

Najzvučnija i najskuplja ekipa je Panathinaikos iz Grčke čiji se sastav procjenjuje na gotovo 100 miliona eura. Prva zvijezda je grčki napadač Fotis Ioannidis, a u ekipi imaju i dosta kvalitetnih igrača koje su doveli ovog ljeta. Među njima su Brazilac Tete iz Galatasaraya, Urugvajac Facundo Pellistri iz Manchester Uniteda i Nemanja Maksimović iz Getafea. Hrvatski štoper Tin Jedvaj je stigao iz moskovske Lokomotive, a u sastavu su još dva igrača iz Srbije Filip Đuričić i Filip Mladenović.

Hrvatski napadač Marin Ljubičić je prvo ime LASK-a čija ekipa ima tržišnu vrijednost od gotovo 50 miliona eura, a vrijedi istaći da je LASK loše počeo prvenstvo u Austriji budući da je osvojio samo tri boda u četiri odigrana kola.

Omonia i APOEL su dva predstavnika s Kipra koja vrijede 20, odnosno 15 miliona eura. Za Omoniju igra naš veznjak Mateo Marić, a najskuplji igrač Izraelac Omer Atzili koji je stigao iz Al-Aina. I APOEL ima igrača iz BiH, a to je nekadašnji reprezentativac Mateo Sušić. Podsjetimo, najveći uspjeh APOEL je ostvario 2012. godine kada su stigli do četvrtfinala Lige prvaka gdje su ispali od Real Madrida.

Shamrock Rovers i Vikingur su na papiru dvije najlošije ekipe iz grupe gdje će Borac sigurno pokušati tražiti bodove. Irci su uglavnom sastavljeni od domaćih igrača i vrijede malo više od 4 miliona eura, baš kao i Islanđani koji vrijede 3,5 miliona eura. Shamrock je trenutno tek na petom mjestu irskog prvenstva, a nakon 26 odigranih utakmica ima 39 osvojenih bodova. Vikingur jer drugi na Islandu s tri boda manje od lidera Breidablika koji ima utakmicu više.

Borac će prvu utakmicu odigrati 3. oktobra, dok je posljednje kolo na rasporedu 19. decembra. Tačan raspored će biti poznat sutra.