Na vrhunskom nivou
29

Konjic položio test: NS BiH pohvalio organizaciju utakmice između BiH i Sjeverne Makedonije

H. H.
U srijedu je okviru manifestacije "Dani grada Konjica" na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prijateljska utakmica U-21 fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, u kojoj su bh. reprezentativci pobjedili rezultatom 2:1.

Grad Konjic sa fudbalskim klubovima Igman i Klis ugostio je proteklih dana U-21 fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koja je u Konjicu uoči susreta boravila na trodnevnim pripremama, koristeći sportske terene FK Igman i FK Klis.

Tokom pauze u odigravanju utakmice predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine sastali su se sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem, kojem su se zahvalili na gostoprimstvu uručujući dres bh. reprezentacije.

Alija Porča, šef Službe za nacionalne selekcije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako je utakmica bila svojevrsni test za Konjic za održavanje ovakvih sportskih susreta, najavio je mogućnost organizovanja novih utakmica reprezentativnih selekcija u Konjicu.

"Lokalna zajednica na čelu sa gradonačelnikom Ćatićem kao i Fudbalski klub Igman pokazali su entuzijazam i želju da ugoste mladu bh. nogometnu reprezentaciju i sada nam se ukazala prilika da to uradimo u susretu sa reprezentacijom Sjeverne Makedonije. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu, jer zaista je sve bilo na visokom nivou. Na pripremama smo bili tri dana, četvrtog smo odigrali utakmicu i pobjedili. Pohvalio bih i Fudbalski klub Igman i ljude koji ga vode, jer su teren doveli u jedno zavidno stanje, gdje se mogla odigrati utakmnica, gdje smo odradili i nekoliko treninga, i naravno zahvaljujem na pomoći u organizaciji utakmice. U želji da se zahvalimo za gostoprimstvo u Konjicu i susretljivost, gradonačelniku Ćatiću smo kolega Darko Ljubojević, izvršni direktor Sektora za nacionalne selekcije i edukaciju NS BiH i ja uručili simbolične poklone.

Konjic kao grad zadovoljava određena pravila iz Pravilnika UEFE za održavanje međunarodnih utakmica. Ostaje još da se izgradi pomoćni teren za potrebe Fudbalskog kluba Igman, za što smo dobili uvjeravanja da je u planu ta aktivnost. Sigurno da se, sa postojećom infrastrukturom, a posebno kada se ona s ovim još više unaprijedi, može očekivati da ćemo u budućnosti organizovati određene utakmice u Konjicu" naglasio je Porča.

"Bila nam je čast ugostiti mladu fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u Konjicu zajedno sa našim fudbalskim klubovima Igman i Klis. Stvaranje uslova za što kvalitetniji rad sportskih klubova, čemu smo se u znatnoj mjeri posvetili kako bismo popularizovali sport i korištenje slobodnog vremena na zdrav način, kroz aktivno bavljenje sportom u našem gradu, otvara nam nove mogućnosti. Konkretno kada je Gradski stadion u pitanju kontinuirano se radi na unaprijeđenju infrastukture i to donosi očekivani rezultat. Trudit ćemo se i dalje kako bismo osim našim sportistima omogućili nastupe reprezentativnih selekcija u Konjicu, za što, kao što smo čuli postoji interes", kazao je gradonačelnik Ćatić.