40 pozitivnih
10

Koronavirus izaziva paniku među trenerima u Engleskoj: Hoćemo vakcine, prognoze su užasne

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U engleskom Premiershipu, danas vjerovatno i najatraktivnijoj nogometnoj ligi na svijetu, danima se stvara panika u vezi sa širenjem koronavirusa, zbog čega su javno glas podigli i treneri Wolvesa i Burnleyja Nuno Espirito Santo i Sean Dyche.

Nedavno je 40 osoba koji su dio Premiershipa bilo pozitivno na koronavirus, što je bio najveći sedmični broj u ovoj sezoni. Situacija se znatno pogoršala, Fulham je odgodio dvije utakmice, Aston Villa je zatvorila trening kamp, pa tamošnji menadžeri s razlogom upozoravaju na ozbiljnost situacije.

Ugao iz kojeg posmatraju problem je nešto drugačiji. Strateg Burnelyja Dyche kaže da je nogometašima hitno potrebna vakcinacija, dok je Nuno Espirito rekao da bi se situacija mogla dodatno pogoršati.

"Moramo uraditi vakcinaciju što prije, trošimo mnogo sredstava na stalno testiranje igrača", rekao je menadžer Burnleyja uz napomenu da bi klubovi na taj način smanjili svoje troškove.

Ipak, ogradio se od toga da su nogometaši prioritet rekavši da prednost imaju zdravstveni radnici i starije osobe, ali da bi se to svakako trebalo riješiti u što kraćem vremenskom periodu.

Santo se osvrnuo na veliki broj odgođenih utakmica rekavši da će se takve stvari sve češće dešavati u narednom periodu. Upozorio je da bi situacija vremenom mogla postati još teža, što bi eventualno opet moglo dovesti do prekida, odnosno prinudnog zaustavljanja lige.

"Mislim da će nam se nažalost takve stvari češće dešavati. Pogledajte vijesti, očekivanja su užasna i moglo bi biti još gore", smatra menadžer Wolvesa.

Do sada je oko 1,5 miliona ljudi u Velikoj Britaniji primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, uključujući gotovo četvrtinu onih starijih od 80 godina u Engleskoj.