Javio se za Klix.ba
55

Kovačević o odlasku iz Željezničara: Stabilizovali smo klub, odlazim pošteno i tužna srca

D. P.
Edis Kovačević (Foto: Klix.ba)
Edis Kovačević (Foto: Klix.ba)
Edis Kovačević je podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora FK Željezničar, a nakon duela sa Slogom Meridian (1:0) u izjavi za Klix.ba otkrio je razloge svog odlaska.
Kovačević je ostavku podnio 2. novembra, ali je čekao kraj utakmice protiv Sloge kako ne bi unosio nemir u ekipu Plavih.

Na funkciji predsjednika Upravnog odbora FK Željezničar bio je od jula 2022. godine dok je prethodno od septembra 2021. godine obnašao dužnost člana Nadzornog odbora Plavih. Sada je u izjavi za Klix.ba otkrio razloge svoje ostavke.

"Poštovani članovi, navijači i simpatizeri Fudbalskog kluba Željezničar, dragi Željovci, dana 2. novembra 2023. godine, podnio sam ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora FK Željezničar. Razlog ostavke su moje poslovne obaveze zbog kojih više nisam u mogućnosti posvetiti se punim kapacitetom funkciji predsjednika Upravnog odbora. Bila mi je izuzetna čast obnašati funkciju predsjednika Upravnog odbora mog voljenog kluba", rekao je Kovačević za Klix.ba

Kovačević se osvrnuo na svoj rad na čelu Plavih, za čijeg je mandata značajno smanjen dug.

"U klub sam ušao sa časnim i poštenim namjerama u septembru 2021. godine i proveo nešto više od dvije godine radeći predano i potpuno u interesu kluba. Prilikom ulaska, dug kluba je iznosio skoro devet miliona KM, račun nam je bio blokiran i vladali su svi drugi općepoznati administrativni, finansijski i sportski problemi. Vodeći se poštenim i časnim namjerama, rukovodstvo je uspjelo da klub stabilizuje i da ga ponovo vrati u život. Dug kluba se konstantno smanjuje i uredno se izvršavaju tekuće obaveze za plate, doprinose, dobavljače i komercijalne banke", dodao je Kovačević.

Otkrio nam je i da će 2023. godina biti godina s najvećom realizacijom prihoda i dobiti. Poručio je da iz svog Želje odlazi časno, pošteno i tužna srca.

"Tekuća 2023. godina će biti godina sa najvećom realizacijom prihoda i najvećom dobiti u historiji kluba i na to sam jako ponosan. Pokrenuli smo zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i pitanje izgradnje nove južne tribine našeg stadiona. Svi ovi rezultati ne bi bili mogući bez nas navijača kao najveće snage našeg kluba, bez našeg velikog Juga i naše filozofije radničkog kluba u koju još uvijek iskreno i duboko vjerujem. Nakon pet godina pauze, imali smo Evropu na našoj Grbavici, na što sam posebno ponosan i ovom prilikom se svima zahvaljujem na predivnoj atmosferi i prelijepim danima u kojima smo svi zajedno uživali. Iz svog i našeg Želje izlazim časno, pošteno i tužna srca, ali vjerujem da će Plava lokomotiva ostati na pravim tračnicama i da će nas sve zajedno odvesti u ljepšu budućnost. Hvala svima na pruženoj podršci i vidimo se na našoj ponosnoj Grbavici. Jednom Željezničar, uvijek Željezničar", zaključio je Kovačević u razgovoru za Klix.ba.

Kada su u pitanju naredni koraci FK Željezničar, Skupština kluba dužna je po statutu u što kraćem roku sazvati sjednicu na kojoj će predsjednik Upravnog odbora biti razriješen i biti izabran novi Upravni odbor.