Priznali grešku
27

Kroos ne prestaje "ratovati" s UEFA-om nakon Eura: Da li sada mogu reći da sam evropski prvak?

D. P.
Kroos se ne miri s odlukom (Foto: Twitter)
Kroos se ne miri s odlukom (Foto: Twitter)
Legendarni njemački nogometaš Toni Kroos ne prestaje razmišljati o onom što se dogodilo u četvrtfinalu Evropskog prvenstva kada je Njemačka oštećena protiv Španije, koja će kasnije postati prvak Evrope.

Ključni detalj dogodio se tokom produžetka pri rezultatu 1:1. Udarac Jamala Musiale je rukom odbranio Marc Cucurella, ali sudija Anthony Taylor nije pokazao na jedanaesterac, iako je bilo evidentno o čemu se radi.

Zahvaljujući toj sudijskoj greški Španija je prošla dalje, a na kraju i osvojila titulu prvaka Evrope.

Jučer je UEFA promijenila pravila za igranje rukom, te priznala grešku iz četvrtfinala Evropskog prvenstva. No, to nije nikakva utjeha za Tonija Kroosa, koji se ponovo oglasio i pokazao da ne prašta takvu sudijsku grešku.

"Trebalo im je tri mjeseca da shvate kako je to bilo igranje rukom, nešto što su svi ostali mogli vidjeti u sekundi. To me baš umiruje. Mogu li reći sada da sam evropski prvak jer su to službeno potvrdili kao grešku? Ne mislim da mogu ipak", rekao je Kroos.

Međunarodne sudije jučer su zaprimile novu odluku o pravilima igranja rukom. Sada više ni ruke okrenute ka dolje nisu izuzete od kažnjavanja, čak i ukoliko su blizu tijela u prirodnom položaju.

Sada će biti dosuđivani jedanaesterci ukoliko šut bude išao prema golu, a ruka nije priljubljena uz tijelo. Ipak, čini se da će i to donijeti brojne komplikacije jer će sudije i dalje tumačiti svako na svoj način šta znači dovoljno priljubljena ruka uz tijelo.