Bez dlake na jeziku
141

Kukoč opleo po Hajduku: Otiđite u Mostar i vidite kako se vodi prvak poput Zrinjskog

N. K.
Tonći Kukoč (Foto. Instagram)
Tonći Kukoč (Foto. Instagram)
Nekadašnji igrač Hajduka i Zrinjskog Tonći Kukoč komentarisao je situaciju u splitskom klubu nakon što su u četvrtak doživjeli još jedan evropski debakl.
Naime, Hajduk je na Poljudu izgubio od slovačke ekipe Ružomberok koja je u svom prvenstvu prošle sezone završila na šestom mjestu.

"Hrvatski nogomet u Evropi je samo Dinamo, jedini klub u HNL-u koji ima mentalitet da mora svaku utakmicu pobijediti. I to je ono što posljednjih 20 godina nedostaje Hajduku, svaki put kada je bilo sve na kocki, mi smo izgubili utakmicu. Realno Hajduk je u četvrtak trebao dati tri gola u prvom poluvremenu i riješiti utakmicu, trener nije kriv što igrači ne mogu dati gol s dva metra. Navijači koji su htjeli ući u ložu, pa znaju da 'Naš hajduk' upravlja i vodi klub, pa nije se sam Gattuso potpisao, nije Kalinić sam sebe postavio za direktora, isto vrijedi i za besposličare iz nadzornog odbora, neka odu do Mostara, i vide kako se upravlja i vodi šampion kao Zrinjski, koji je s peteroduplo manjim budžetom igrao grupe Konferencijske lige, i sada su opet ušli u play-off. Novac nije sve u nogometu, i to je dokazano puno puta do sada, ovi dole što vode klub nemaju nogometnu inteligenciju, 90 posto njih nikada nije igralo nogomet, i takvi vode klub. Prošle godine nikada lošiji Dinamo, izbaci Betis, ej Betis, a mi koji pretendiramo na naslov i grupe Konferencijske lige, ne možemo u dvije utakmice zabiti pogodak Slovacima", napisao je Kukoč na svom Facebooku.

Dodao je kako mu je jedan navijač rekao ponosno da je na stadionu 30.000 navijača.

"Pa koga boli ona stvar, gdje je igra, gdje su rezultati. Postalo je bitnije pisati prgava familija, vrime je, kakvo imamo navijanje, koliko članova imamo, a u posljednjih 15 godina, jedino ko je na nivou u Hajduka je PR služba. Za sve ovo što se na sportskom planu događa Hajduku, kriv je 'Naš hajduk'. I to je svima jasno, kada neko to kaže, onda mu kažu da mrzi i ne želi dobro Hajduku. Udruženje 'Naš Hajduk' je priuštila svojim navijačima Dila Gori, Dundalk, Liberec, Gzira, Ružomberok, Tobol, Skonto, Shakhter Karagandy… u 10 godina. Ovo nije nikakav debakl, ovaj poraz je realno stanje kluba. Jedno je voljeti Hajduk, ali to što ga voliš ne daje ti za pravo da ga možeš voditi, treba znanja i inteligencije, a to nemamo. Otkaz Valdasu je bila jedna od najvećih ako ne i najveća greška uprave u posljednjih nekoliko godina, igrali smo najbolji nogomet, a on ti nakon devet godina čekanja donio trofej u Split, i nakon male krize, dobije otkaz", podvukao je.

Osvrnuo se i na to što se pojavljuju snimci da se pale Hajdukovi dresovi od Ivana Perišića.

"Vidiš koja je to bolest da ljudi pale dres od Perišića, Split je bio zdrav i originalan grad sa svojim mentalitetom i ostao mi je u najljepšem sjećanju dok sam odrastao između 1995. i 2005., a onda su se spustila plemena iz zaleđa i nametnula svoju kulturu i mentalitet. Cirkus. Samo pogledaš ko nam vodi grad i sve je jasno", poručio je Kukoč.

Podsjetimo, Hajduk se više od deset godina nije kvalifikovao u evropsko takmičenje.