Nogomet
34

Kup BiH: Rutinske pobjede Željezničara i Širokog Brijega, čak pet premijerligaša ispalo

Piše: E. B.
Čelik - Bosna Sema (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prvih 14 utakmica šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine čak pet premijerligaša je završilo takmičenje. To su Čelik, Metalleghe, Vitez, Olimpic i Krupa, dok su Željezničar i Široki Brijeg upisali sigurne pobjede.

Željezničar je sa 7:0 slavio u Čitluku kod Brotnja. Željo je mogao povesti već u drugoj minuti, kada je Bekrić izveo slobodnjak i pogodio stativu, a na odbijenu loptu je natrčao Kosorić, ali je njegov šut glavom završio preko gola. Lazić je doveo goste u vodstvo u 6. minuti na Stevanovićevu asistenciju, a Plavi su udvostručili prednost već u 15. minuti preko Nikolića koji je pogodio iz peterca. Bekrić je postigao treći go za Plave u 39. minuti. Na početku drugog poluvremena pala s dva brza gola. Najprije je Beganović pogodio u 46., a potom i Kosorić u 53. minuti. Beganović je šesti gol za Plave postigao u 80. minuti susreta. Konačnih 7:0 postavio je Lazić u 90. minuti meča.

Široki Brijeg je sa 5:0 savladao Čapljinu. Domaći tim je od starta krenuo silovito ka golu Čapljinaca, koji su došli na Pecaru odigrati veoma zatvoreno. Menalo je u 21. minuti prelijepim golom iz poluvoleja matirao Zavitana, a prednost Širokobriježana udvostručio je Ivanković u 29. minuti meča. Početkom drugog poluvremena Menalo je postigao treći gol u 53. minuti za Širokobriježane, a potom i kompletirao svoj hat-trick za 4:0. Peti gol Široki je postigao preko Repića u 63. minuti.

Bosna Sema je nakon izvođenja penala izbacila Čelik u gostima na Bilinom polju. Čelik je iskoristio terensku inicijativu na početku meča i u 21. minuti Marković je nakon kornera bio najspretniji i postigao gol. Zeničani su mogli povesti i većom razlikom kada su u prilikama bili Salčinović i Haurdić, ali je Hodžić bio siguran oba puta. Gosti iz Sarajeva su do izjednačenja stigli u 86. minuti, kada je Sinanović glavom nakon kornera pogodio za 1:1. Nakon izvođenja penala Sarajlije su slavile sa 4:3 i prošle u osminu finala.

Osim Čelika, razloga za slavlje nije imao ni Metalleghe koji je sa 2:1 izgubio u Jajcu od Veleža. Gosti su poveli, a Jajčani su izjednačili iz penala. Ipak, u samom finišu susreta Mostarci su došli do pobjede.

Također, od najmasovnijeg takmičenja oprostila se i Krupa, koja je kod kuće izgubila sa 3:1 od Travnika. Travnik je došao u vodstvo već u 4. minuti, a strijelac je bio Zajmović. U 34. minuti Vukotić je nakon kornera izjednačio rezultat. Pekija je ponovo Travnik doveo u vodsvto u 69. minuti meča, a u 84. minuti pobjedu i prolazak dalje Travniku donosi Goloman.

Slavija je u Istočnom Sarajevu nakon izvođenja penala izbacila Vitez. Gosti su promašili penal već u 3. minuti susreta, kada je Đerićev udarac odbranio mladi domaći golman Trifković. U 17. minuti isti akteri su bili u centru pažnje, a uspješniji je opet bio golman Slavije. U 43. minuti Stojanović je postigao pogodak za Slaviju, ali je on poništen zbog ofsajda. Nakon što je susret završen bez golova, pristupilo se izvođenju penala. U odlučujućoj šestoj seriji Petrović je promašio za goste, a Stojanović pogodio i donio prolaz Slaviji.

Penali nisu bili sretni ni za Olimpic, koji je izgubio u gostima od Kozare. Vukovi su u prvih dvadesetak minuta apsolutno dominirali, a pogodili su i stativu. Iz prve prave prilike u 29. minuti Popović je mogao dovesti domaću ekipu u vodstvo, ali je Dujković sjajno odbranio. Do kraja susreta mreže su mirovale, a na penale Kozara je slavila sa 3:2.

Mladost je u Doboju kod Kaknja savladala Rudar iz Prijedora sa 1:0. Mladost je dominirala od početka meča, a u 19. minuti Husić je sa penala pogodio za vodstvo domaće ekipe. Gosti su potom imali dvije dobre prilike preko Lalića i Rokvića, no nisu postigli gol. Do kraja meča rezultat se nije mijenjao i domaćin je zasluženo prošao u osminu finala.

Minimalnim rezultatom slavio je i bijeljinski Radnik na gostovanju kod GOŠK-a. U 31. minuti Beširević je nakon velike greške odbrane domaće ekipe matirao Brkića za pobjedu gostiju.

Radnički je u Lukavcu nadigrao zvorničku Drinu sa 3:1. Kasumović je u 3. minuti mogao dovesti Radnički u vodstvo, ali u situaciji jedan na jedan sa Halilovićem uspješniji je bio golman gostiju, a potom je Muminović u 18. minuti pogodio stativu gola Drine. Četiri minute kasnije Muminović je pogodio za 1:0. U 31. minuti Drina je preko Mazića poravnala rezultat, a samo pet minuta kasnije Ćulum je iz slobodnog udarca pogodio prečku domaćeg gola. Radnički je do kraja prvog poluvremena pogodio i stativu. Radnički je postigao dva gola na otvaranju drugog poluvremena. Rezervisti Salihović i Ćosić su pogodili za veliki trijumf ekipe iz Lukavca.

Prošlogodišnji finalista, ekipa Slobode je sa minimalnih 1:0 slavila u Janji kod Podrinja, Orašje je sa 3:2 nadigralo Karanovac, Rudar je u Kaknju razbio Slobodu iz Novog Grada sa 5:1, dok je Goražde nakon izvođenja penala bio bolji od Zvijezde iz Gradačca sa 5:4 nakon što je nakon 90 minuta rezultat bio 1:1.

U toku su preostali susreti Sarajevo - Bratstvo i Zrinjski - Borac, koji su počeli u 17 sati.

Rezultati 1/16 finala Kupa BiH:

Brotnjo – Željezničar 0:7 Široki Brijeg – Čapljina 5:0 Čelik - Bosna Sema 1:1 (penali 3:4) Podrinje - Sloboda Tuzla 0:1 Orašje - Karanovac 3:2 Metalleghe – Velež 1:2

Krupa – Travnik 1:3 Slavija – Vitez 0:0 (penali 5:4) Kozara – Olimpic 0:0 (penali 3:2) Goražde - Zvijezda Gradačac 1:1 (penali 5:4) Rudar Kakanj - Sloboda Novi Grad 5:1 Mladost DK - Rudar Prijedor 1:0 GOŠK - Radnik Bijeljina 0:1 Radnički Lukavac - Drina Zvornik 3:1