Nevjerovatan slučaj
51

Lažirali igrača, koristili Južnoamerikanca i pretvarali se da je gluhonijem i nepismen

D. P.
Južnoamerikanac koji se pravio nepismen i gluhonijem (Foto: Twitter)
Južnoamerikanac koji se pravio nepismen i gluhonijem (Foto: Twitter)
Rumunski trećeligaš Vointa Limpezis izgubio je utakmicu za stolom uprkos pobjedi rezultatom 1:0 jer se potvrdilo da su koristili igrača s lažnom dokumentacijom, Južnoamerikanca koji se pretvarao da je mladi Rumun koji je "nepismen i gluhonijem".

Vointa Limpezis, koji se nalazi na dnu tabele rumunske treće lige, ostvario je vitalnu pobjedu koja ga je ostavila u igri protiv CSM Adjuda. Međutim, ona im je oduzeta nakon što se potvrdilo da je ekipa koristila lažnog nogometaša.

Tokom utakmice umjesto Rumuna Cosmina Togana za Vointu je igrao jedan mladi reprezentativac iz Južne Amerike, čije ime nije otkriveno. Gosti su shvatili o čemu se radi, pa su već na poluvremenu zatražili da se igrač identificira.

Kada su nadležni organi ispitali nogometaša, iz Vointe su poručili da se s njim ne može razgovarati jer je gluhonijem i nepismen.

"U jednom trenutku tokom utakmice čuo sam da igrač Vointe s brojem 21 priča na stranom jeziku, ali se u zapisniku nalazio rumunski igrač koji je ispunjavao kriterije do 19 godina. Na poluvremenu smo uložili žalbu, a sudija je tražio da dotični nogometaš uđe u kabinu radi identifikacije. Iz domaćeg tima su objasnili da je igrač gluhonijem i nepismen, pa s njim nije bilo moguće razgovarati", rekli su iz poraženog tima i dodali:

"Kada su ga zamolili da napiše svoje ime na komad papira, bilo je nemoguće uz argument da ne zna ni pisati", rečeno je u prijavi gostujućeg tima.

Predsjednik domaćeg Vointa Limpezisa Ionita Dedu demantovao je ove informacije i poručio kako će se klub žaliti na oduzimanje tri boda. Osim poraza u toj utakmici, klubu je oduzeto još šest bodova i platili su novčanu kaznu.