U prijenosu uživo
71

Legenda Fenerbahčea nema dilemu: Sada je jasno zašto je Džeko i dalje prvi napadač

D. P.
Džeko igra sjajno na startu sezone (Foto: EPA-EFE)
Džeko igra sjajno na startu sezone (Foto: EPA-EFE)
Abdülkerim Durmaz, legendarni nogometaš Fenerbahčea, a danas stručni TV komentator, saopćio je kako je utakmica njegovog nekadašnjeg tima protiv Twentea pokazala zašto je Edin Džeko prvi napadač ispred Youssefa En-Nesyrija.

Fenerbahče je tokom ljeta srušio klupski rekord i za više od 20 miliona eura doveo sjajnog Marokanca Youssefa En-Nesyrija iz Seville. Međutim, ovaj napadač se nikako nije snašao u Istanbulu, a toga je svjestan i Jose Mourinho, čiji se napad i dalje oslanja na bosanskohercegovačkog veterana Edina Džeku.

S vremena na vrijeme Mourinho pruži priliku En-Nesyriju od prve minute, a tako je bilo u četvrtak u Evropskoj ligi kada je Fenerbahče remizirao s Twenteom na gostovanju u Nizozemskoj rezultatom 1:1.

En-Nesyri je započeo utakmicu ispred Džeke i bio je potpuno neupotrebljiv na terenu. Twente je za to vrijeme imao vodstvo rezultatom 1:0, a onda je Džeko ušao u 62. minuti i tada se sve okrenulo. Fenerbahče je postao mnogo opasniji i došao je do poravnanja.

Stručni komentator Abdülkerim Durmaz, koji je s Fenerbahčeom bio prvak Turske 1985. godine, tvrdi da je opasnost po gol Twentea, koju je Džeko unio ulaskom, pokazatelj zašto je i u poznim igračkim godinama prva opcija u napadu ekipe.

"Sada smo vidjeli zašto je prvi napadač Fenerbahčea upravo Edin Džeko, ma šta god pričali i koliko se trudili. Utakmica protiv Twentea to najbolje pokazuje", rekao je Durmaz u TV studiju uživo.

Džeko je u novoj sezoni već na omjeru od devet golova i dvije asistencije u svim takmičenjima za Fenerbahče. S druge strane, En-Nesyri je postigao samo jedan gol u novom klubu, a odigrao je 11 utakmica.