Zamjenik kapitena
90

Legenda hrvatske reprezentacije Domagoj Vida završio karijeru među Vatrenima

D. P.
Vida odlazi nakon sedam velikih takmičenja (Foto: EPA-EFE)
Vida odlazi nakon sedam velikih takmičenja (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni hrvatski nogometaš Domagoj Vida (35) odlučio je reći zbogom reprezentaciji u kojoj je ostavio dubok trag i bio akter najznačajnijih pohoda u historiji na velikim takmičenjima.

Stoper AEK-a i zamjenik kapitena odlučio se oprostiti od reprezentacije za koju je debitovao davne 2010. godine. Do danas je upisao 105 nastupa, postigao četiri pogotka, te osvojio drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima.

Nakon Evropskog prvenstva u Njemačkoj, Vida je odlučio reći zbogom i posvetiti se klupskoj karijeri još neku godinu prije nego što se oprosti od nogometa. Emotivnim pismom oprostio se od reprezentacije.

"Čast je i da jednom u karijeri obučete najljepši dres na svijetu i predstavljate svoju domovinu. A kada to učinite 105 puta, zaigrate na sedam velikih takmičenja i osvojite tri velike medalje s Hrvatskom, onda možete samo biti beskrajno zahvalni na takvoj privilegiji", poručio je Vida u pismu.

Provjereni stoper ističe da je vrijeme za mlađe snage, ali koje imaju za pravo sanjati mnogo veće uspjehe nego što je on imao po dolasku.

"Znam da je vrijeme za mlađe snage, i znam da ih među starijima ima ko povesti u nove uspjehe. Od srca im želim da nastave stopama ove generacije koja je postigla više nego što sam tog 23. maja 2010. godine imao pravo sanjati. Zbog toga, koliko god rastanak bio težak, odlazim ponosan i sretan, a uostalom kako kažu - jednom Vatreni, zauvijek Vatreni", dodao je Vida.

Odlazak Vide bit će veliki gubitak za reprezentaciju Hrvatske. Osim što je godinama bio nezamjenjiv na poziciji stopera, njegova uloga u svlačionici, uloga lidera, bila je sjajan putokaz mlađim igračima u selekciji.