Euro za mlade igrače
34

Legendarni Albanac ne želi organizaciju EP-a sa Srbijom: "Njihovi osjećaji nisu iskreni"

N. M.
Cana je dres Albanije nosio 92 puta (Foto: EPA-EFE)
Cana je dres Albanije nosio 92 puta (Foto: EPA-EFE)
Vijest da Srbija i Albanija zajednički žele organizovati Evropsko prvenstvo u nogometu za igrače do 21 godine odjeknula je regionom prije nekoliko dana.
Mnogi su to odlučili nazvati pobjedom sporta nad politikom, ali nisu baš svi oduševljeni tom idejom, a jedan od onih s takvim mišljenjem je legendarni albanski nogometaš Lorik Cana.

Cana je poručio da smatra da osjećaji Srbijanaca prema Albancima nisu iskreni i da je to ranije više puta dokazano. Kako je rekao, trenutno nije pravi momenta da sa Srbijancima Albanci rade bilo šta zajedničko.

"Nije pravi trenutak da s njima radimo nešto zajedničko. Nekada u budućnosti, zašto da ne, ali ako se stvari budu razvijale kako treba", rekao je Cana za albanske medije i upozorio predjednika Nogometnog saveza Albanije Armanda Duku.

"Duka još uvijek ne zna s kim ima posla, zato se ne slažem s njegovom odlukom da organizira prvenstvo sa Srbijancima. Sumnjam u njihovu iskrenost za bilo kakvu saradnju. Ponavljam, smatram da ovo nije pravi put, nije vrijeme da se radi nešto zajedničko s njima", dodao je Cana, nekadašnji nogometaš Lazija i Marseillea, koji za reprezentaciju Albanije ima 92 nastupa.

"Znam da oni poštuju Duku, da su nam srbijanski nogometaši iskazali poštovanje i stali u našu zaštitu kad smo igrali u Beogradu, ali njihovi osjećaji nisu iskreni. To pokazuju u svemu što rade. Branio sam boje Albanije, igrao za reprezentaciju i govorim ono što osjećam", kazao je Cana.

Podsjećamo, UEFA tek treba da donese odluku o tome ko će organizovati Euro za igrače do 21 godine, a konkurenti Srbiji i Albaniji su Belgija i Turska, koje također žele organizaciju ovog takmičenja.

Pored pomenutih Lazija i Marseillea, za koje ima 111, odnosno 175 nastupa, Cana je tokom bogate karijere igrao i za PSG, Sunderland, Galatasaray i Nantes.

Zbog ogromnog doprinosa albanskom nogometu i državi generalno, Albanija je 2015. godine Canu imenovala svojim počasnim ambasadorom.