Osmo kolo
151

Liverpool u derbiju pobijedio Chelsea, Salah postao deveti najbolji strijelac Premiershipa

E. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola su u osmom kolu engleskog Premiershipa pobijedili Chelsea rezultatom 2:1 i tako se vratili na prvo mjesto na tabeli.

Redsi su do vodstva stigli u 29. minuti susreta kada je pogodio Mohamed Salah i to sa jedanaest metara, a prethodno je u kaznenom prostoru Plavaca oboren Curtis Jones.

Egipćanin je tako došao do devetog mjesta na listi najboljih strijelaca u historiji Premiershipa. Salah je dosad postigao 162 gola u Engleskoj i tu poziciju dijeli sa Jermainom Defoeom, a sljedeći na listi je Robbie Fowler sa 162 pogotka.

To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena na Anfieldu koje je okončano vodstvom domaćeg sastava rezultatom 1:0.

Nakon svega tri minute u nastavku Chelsea je izjednačio. Nicolas Jackson je uspješno izbjegao ofsajd zamku i onda pogodio mrežu golmana Redsa za izjednačenje rezultata.

Radost Plavaca nije dugo trajala budući da je Curtis Jones pogodio u 51. minuti susreta i tako (ne)očekivano izrastao u junaka pobjede Redsa nad velikim rivalom.

Redsima je ovo bila sedma pobjeda u sezoni i nalaze se na prvom mjestu na tabeli sa 21 osvojenim bodom u osam odigranih susreta dok je Chelsea šesti sa 14.

U sljedećem kolu Liverpool gostuje na Emiratesu kod Arsenala dok će Chelsea na svom terenu ugostiti sastav Newcastlea.

Rezultat i strijelci:

Liverpool - Chelsea 2:1 (Salah (p) 29', Jones 51' / Jackson 48')

Tabela: