Kvalifikacije za EP
76

Luksemburg upisao pobjedu uoči gostovanja u Zenici i preskočio Zmajeve na tabeli

D. P.
Vrijedna pobjeda Luksemburžana (Foto: Nogometni savez Luksemburga / Twitter)
Vrijedna pobjeda Luksemburžana (Foto: Nogometni savez Luksemburga / Twitter)
Nogometaši Luksemburga upisali su vrijednu i očekivanu pobjedu nad Lihtenštajnom rezultatom 2:0 i tako makar na neko vrijeme preskočio Bosnu i Hercegovinu na tabeli grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Luksemburg je u prva dva kola osvojio vrijedan bod na gostovanju Slovačkoj, a onda je očekivano poražen od Portugala u drugom meču. Danas je ostvario prvu pobjedu u ovim kvalifikacijama.

Očekivano, na Stade de Luxembourgu "pala" je selekcija Lihtenštajna, apsolutni autsajder naše kvalifikacione grupe.

Ipak, Luksemburg nije tako lako došao do očekivana tri boda. Ključni je bio gol Danela Sinanija nakon sat vremena igre kojim je domaća selekcija "probila" čvrstu i danas raspoloženu odbranu selekcije Lihtenštajna.

Kada se čekao posljednji sudijski zvižduk, najbolji strijelac današnje selekcije Luksemburga Gerson Rodrigues postigao je gol za konačnih 2:0 i vrijednu pobjedu domaćina.

Tako je Luksemburg s tri boda najavio gostovanje u Zenici, koje slijedi za svega tri dana. Ova selekcija stiže na Bilino Polje i tu je očekuje duel protiv Bosne i Hercegovine u četvrtom kolu kvalifikacija za Euro. Nije bitno ni naglašavati koliko će taj duel biti važan za Zmajeve Faruka Hadžibegića.

Pobjedom je Luksemburg skočio na diobu drugog mjesta sa Slovačkom i makar na neko vrijeme preskočio je BiH, koja ima utakmicu manje, a igra je večeras protiv Portugala na gostovanju.

Prema trenutnoj tabeli, Portugal je prvi s maksimalnih šest bodova, dok Slovačka i Luksemburg imaju po četiri. BiH i Island imaju po tri, a Lihtenštajn je bez boda. Podsjetimo, prve dvije selekcije iz svake grupe plasirat će se direktno na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Rezultat i strijelac:

Luksemburg - Lihtenštajn 2:0 (Sinani 59', Rodrigues 90')

Tabela:

Standings provided by Sofascore