Oborio svjetski rekord
29

Ma, kakav Tobey Maguire, ovo je pravi Spiderman: Za manje od 5 sekundi se popeo na visinu od 15 metara

E. B.
Sam Watson (Foto: Twitter)
Sam Watson (Foto: Twitter)
Amerikanac Sam Watson je još jednom zadivio sportski svijet i oborio svjetski rekord na Olimpijskim igrama u Parizu u sportskom penjanju.

Watson (18) je u Pariz došao kao najbrži čovjek svijeta kada je brzo penjanje uz zid na visinu od 15 metara u pitanju.

Njegov svjetski rekord je iznosio 4.79 i niko nije ni pomišljao da bi mogao biti oboren, no Watson je pomjerio granice svog sporta i u kvalifikacijama se popeo za samo 4.75 sekundi.

Koliko je impresivan Watsonov podvig, dovoljno je zamisliti da se čovjek može za manje od pet sekundi popeti na petospratnicu. To je do sada samo u filmovima mogao Tobey Maguire igrajući Spidermana, no Watson je pokazao da takve lude stvari mogu biti ostvarene i van filmskog platna.

Sam Watson, i pored svoje slave, živi i dalje u kući s roditeljima, a otac Ray je ponosan na njega.

"Sve je nemoguće dok neko ne odluči da je moguće. Sam se počeo penjati po zidovima već sa pet godina i primijetili smo taj njegov talenat. Nije bio jak poput nekih njegovih vršnjaka, te je morao tražiti uglove po zidovima i tako je naučio unikatnu tehniku. On je sa 16 godina zacrtao sebi cilj - postati prvi čovjek koji će se popeti na visinu od 15 metara za manje od 5 sekundi. Nikada nije sumnjao u to i san mu se ostvario. To dovoljno govori o kakvom se karakteru radi", rekao je Ray Watson.

Danas će se Watson od 12:35 sati boriti za zlato, a vidjet ćemo da li će uspjeti popraviti svjetski rekord.