Uoči izbora u FS KS
42

Magoda oštro najavio obračun s "hobotnicama" u sarajevskom nogometu: Prijetili su, ali nema stajanja

H. H.
Kenan Magoda (Foto: Facebook)
Kenan Magoda (Foto: Facebook)
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda uputio je oštru poruku putem društvenih mreža, a sve uoči dugo najavljivanih izbora u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo.

Informacije da su formirani posebni kriteriji koje moraju ispunjavati kandidati za člana Izvršnog odbora Nogomenotg saveza Federacije BiH i Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, kao i predsjednika Fudbalskog saveza KS, odnosno potpredsjednike FS KS, izazvale su lavinu nezadovoljstva brojnih klubova i sportskih radnika.

Njima je između ostalog predviđeno da kandidat mora imati najmanje pet godina iskustva u nogometu, te najmanje jednu godinu rada u nogometu na pozicijama u organima i tijelima NS BiH, NS FBiH ili FSKS.

U priču se zatim uključilo i Ministarstvo kulture i sporta KS koje je obavilo nadzor nad zakonitošću rada IO FS KS, a koji je potpisao ministar Kenan Magoda.

Zaključeno je da je IO FSKS donošenjem takvih kriterija postupio suprotno odredbama Statuta ovog saveza, kao i statuta NS FBiH i NS BiH.

Magoda se danas oglasio na društvenim mrežama uz poruku da je Ministarstvo kulture i sporta KS pokazalo da štiti interese sporta u KS i svih klubova koji predstavljaju KS.

"Dinastije, funkcije samo za porodicu, mešetarenja postoje i u sportu koliko god to surovo zvučalo. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je ovaj put pokazalo da štiti interese sporta u KS i svih klubova koji predstavljaju Kanton Sarajevo i da nije samo nijemi posmatrač, koji kroz prste gleda kako fudbal u Kantonu Sarajevo u potpunosti ovisi o drugim faktorima, a koji je nisu vezani za teren", naveo je Magoda, dodavši:

"Početkom godine sam se hrabro uhvatio u koštac da 'hobotnice' koje su svoje pipke zadnjih dvadeset godina posijali i koje su samo gledale lični i porodični interes iskorijenimo iz sarajevskog fudbala. Prijetili su, lobirali, grebali na sve strane samo da stanem, ali poručujem im nema stajanja. Čestitam svim klubovima koji su jučer pokazali hrabrost i koji su jasno i glasno rekli ne! Idemo dalje!", poručio je Magoda.

Izborna Skupština FS KS bit će održana između 14. i 16. decembra 2024. godine.