Gradilište zatvoreno
53

Mamićev biznis u BiH doživio težak udarac, zapečaćena mu je trafostanica kod Mostara

N. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zdravko Mamić već godinama kao bjegunac od hrvatskog pravosuđa živi u Bosni i Hercegovini, gdje je pokrenuo i biznis s fotonaponskim elektranama, ali danas je on doživio težak udarac.
Kako je javio portal Hercegovina.info, u mjestu Slipčići kod Mostara je kantonalni građevinski inspektor Hercegovačko-neretvanskog kantona zapečatio ilegalnu trafostanicu u vlasništvu nekada prvog čovjeka GNK Dinamo Zagreb te zatvorio gradilište.

Mamićeva firma "Plavo sunce" dobila je koncesije za gradnju solarnih elektrana na šumskom državnom zemljištu, a pretvaranjem šumskog državnog zemljišta u građevinsko, Grad Mostar izdao je potrebne dozvole.

Ustavni sud BiH proglasio je ovakva pretvaranja državnog šumskog zemljišta neustavnim i naložio ministarstvima poljoprivrede FBIH i kantona da ponište sva takva rješenja.

To nije prva Mamićeva trafostanica koja je zapečaćena, budući da je takvu sudbinu doživjela i ona na Međinama. Bujica s gradilišta te solarne elektrane je u novembru 2023. godine mještanima nanijela štetu od 10.000 KM.

Inspektor je zapečatio gradilište (Foto: hercegovina.info)
Inspektor je zapečatio gradilište (Foto: hercegovina.info)

Podsjećamo, firma "Plavo sunce" je biznis u koji je bivši direktor zagrebačkog Dinama ušao preko najmlađe kćerke Ive Mamić.

U firmi su suvlasnici i Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić, a osnovana je 24. decembra 2021. godine. Mamić je iste te godine u Hrvatskoj osuđen na šest i po godina zatvora zbog dokazanog izvlačenja miliona iz Dinama, ali kaznu nije počeo služiti jer je pobjegao u BiH.