Uoči meča protiv Hrvatske
61

Marokanski novinar o tome što Halilhodžić ne vodi tu selekciju na SP-u: Sada imamo i ekipu i selektora

E. B.
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Nogometne reprezentacije Hrvatske i Maroka će u srijedu u 11sati igrati duel prvog kola grupe F na Svjetskom prvenstvu, a nogometna javnost u afričkoj zemlji je prilično optimistična kada je u pitanju ovaj susret.

Maroko je do sada je pet puta igrao na svjetskim prvenstvima, ali samo je 1986. godine prošao grupu. Prva prepreka u Kataru im je selekcija Hrvatske.

"Bit će teška i neizvjesna utakmica. Na papiru je Hrvatska u prednosti, ali na terenu će to biti drugačije. Bit će to za Hrvatsku izazovna utakmica. Mogla bi to biti utakmica u kojoj će odlučivati trenerski potezi," rekao je Idriss Tazarni, novinar jednog od najpoznatijih marokanskih portala al3omk.com.

Upravo je Maroko uoči Mundijala promijenio selektora. Našeg stručnjaka Vahida Halilhodžića, koji je kroz kvalifikacije odveo selekciju na SP, je zamijenio Walid Regragui, nekadašnji reprezentativac Maroka.

"Većini Marokanaca se nije svidjelo kako se Halilhodžić odnosio prema najboljim igračima. Zbog toga se tražila njegova ostavka i dovođenje nekoga ko razumije naš mentalitet. Zbog svojih godina i mentaliteta Regragui je bliži igračima i razumije ih. Uspio je doprijeti do njihovih srca i umova. Psihologija igrača je vrlo važna", rekao je Tazarni koji ne krije oduševljenje što je Halilhodžić smijenjen.

"I u prošlosti smo imali odličnih igrača. No, selektori nisu uspjeli složiti ekipu. Sada imamo i ekipu i selektora", dodao je.

Susret Maroka i Hrvatske se igra u srijedu s početkom u 11 sati uz direktan televizijski prijenos na BHT1 i tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.