Novi trofej Kraljeva
518

Mbappe je stigao! Real preko Atalante osvojio Superkup Evrope

D. P.
Mbappe se predstavio u najboljem svjetlu (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši madridskog Reala bez većih problema savladali su Atalantu rezultatom 2:0 i tako osvojili Superkup Evrope, dvoboj koji tradicionalno označava početak sezone u najelitnijem evropskom nogometu.

Duel osvajača Lige prvaka i Evropske lige po šesti, rekordan put pripao je Real Madridu, a to je bila i prilika da se nogometnom svijetu u novom klubu predstavi Kylian Mbappe koji je debitovao za Kraljevski klub i igrao od prve minute u Varšavi.

Prvo poluvrijeme utakmice nije ponudilo mnogo toga. Atalanta, čiju je odbranu predvodio naš Sead Kolašinac, branila se odlično i nije dozvoljavala silnom napadu Reala velike šanse.

Čak su Bergamezi došli i do prve ozbiljnije prijetnje jer je Marten de Roon u 25. minuti s distance pogodio prečku. Golu Reala dvije minute kasnije prijetio je i Ederson, ali je njegov udarac otišao pored gola.

Uprkos terenskoj inicijativi i dominaciji u posjedu lopte, prvu veliku priliku Madriđani su imali tek u finišu prvog poluvremena kada je Rodrygo pogodio prečku. Bez golova se otišlo na odmor.

No, u drugom poluvremenu Real je učinio ono što smo svi očekivali, prebacio u veću brzinu i to materijalizovao pogocima. Ipak, ponovo je Atalanta imala dvije prve prijetnje na startu poluvremena, ali je Thibaut Courtois spasio aktuelne prvake Evrope.

Kazna je stigla u 59. minuti. Sve je napravio Vinicius Junior, nakon čijeg prodora i asistencije pogađa Federico Valverde. Urugvajcu nije bilo teško da loptu provede u nebranjenu mrežu Italijana.

Igra Atalante nakon primljenog prvog gola potpuno se raspala, a onda je Kylian Mbappe u 68. minuti postigao prvijenac u dresu Reala u prvoj službenoj utakmici za klub. Francuz je zakucao loptu u mrežu Bergameza nakon duge akcije u kojoj su ofanzivci Reala dugo kružili oko kaznenog prostora protivnika.

Golove pogledajte ovdje.

Do kraja utakmice nismo vidjeli puno toga ni na jednoj ni na drugoj strani. Atalanta više nije imala snage da se bori protiv Reala, niti da zaprijeti, dok je Real svjesno čuvao rezultat bez pretjeranog intenziteta u napadu.

Reprezentativac BiH Sead Kolašinac igrao je 70 minuta, dok je na drugoj strani trener Carlo Ancelotti odlučio Mbappea izvesti u 83. minuti te tom prilikom omogućiti mu ovacije stadiona u Varšavi.

Tako je Real Madrid osvojio šesti trofej Superkupa Evrope, jedan više u odnosu na Milan, što je novi rekord. I jedan i drugi tim ligaška takmičenja u Španiji i Italiji otvaraju narednog vikenda.

Rezultat i strijelci:

Real Madrid - Atalanta 2:0 (Valverde 59', Mbappe 68')