Oproštaj u subotu
38

Meho Kodro napušta Lausanne, švicarski klub mu se zahvalio na bosanskom jeziku

E. B.
Meho Kodro (Foto: FC Stade Lausanne)
Meho Kodro (Foto: FC Stade Lausanne)
Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Meho Kodro će u subotu napustiti klupu švicarskog kluba Stade Lausanne.

Legenda bosanskohercegovačkog nogometa je na klupu Lausanne sjeo u ljeto 2020. godine, a u prošloj sezoni je pod njegovim vodstvom klub završio na trećem mjestu u drugoj švicarskoj ligi, što mu je najbolji rezultat u historiji.

Ove sezone Lausanne se kolo prije kraja nalazi na sedmom mjestu, a Kodro će nakon subotnjeg meča posljednjeg kola protiv Schaffhausena napustiti klub.

Švicarski klub se na veoma lijep način oprostio od Kodre. Pohvalili su rad našeg trenera riječima da je "profesionalizirao ekipu", te da je od Lausanne "stvorio reputaciju čvrste i razigrane ekipe, sposobne da se takmiči s velikanima švicarskog nogometa".

"Više od statistike, pamtit će se Kodrina profesionalnost, iskustvo i vizija. Diskretna, ali simpatična osoba, Kodro se može cijeniti po svojim ljudskim kvalitetima", napisali su Švicarci, te na bosanskom jeziku poručili "Hvala Meho".

Pedesetpetogodišnji Kodro je nakon bogate igračke karijere u kojoj je nastupao i za Baarcelonu počeo trenersku karijeru 2006. u Real Sociedadu kao asistent, a potom je u januaru 2008. postao selektor BiH.

Našu selekciju je vodio samo dvije utakmice, a dobio je otkaz već u maju kada se pobunio što je Nogometni savez BiH bez njegove saglasnosti dogovorio prijateljski duel s Iranom.

Potom se vratio u Sociedad gdje je radio s mlađim kategorijama, a 2010. je preuzeo B tim ekipe iz San Sebastiana.

Preuzeo je Sarajevo u sezoni 2014/2015, a u sezoni 2017/2018 je vodio švicarski Servette. Od ljeta 2020. je bio trener Lausanne, a nema sumnje kako će imati mnogo ponuda za nastavak karijere.