Ispisao historiju
90

Messi je na Svjetskom prvenstvu u Kataru postavio čak 12 rekorda i potvrdio dominaciju u nogometu

K. H.
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Argentinski nogometaš Lionel Messi odigrao je fantastično Svjetsko prvenstvo u Kataru, a uz to što je konačno u karijeri osvojio ovaj trofej i postao prvak svijeta, postavio je i 12 rekorda tokom sjajnog Mundijala na kojem je jednostavno briljirao.

Messi, kao vođa tima koji je nakon 36 godina vratio naslov prvaka svijeta u Argentinu, i s napunjenih 35 godina pokazao je da još uvijek ima magiju u nogama i na trenutke je podsjetio javnost na igru koju je prikazivao u najboljim godinama.

Rekordi koje je Messi postavio u Kataru:

=1. Postao je igrač s najviše nastupa svih svjetskih prvenstava (26), čime je prestigao Lothara Matthäusa (25) i Miroslava Klosea (24).

=2. Postao je igrač s najviše asistencija u utakmicama SP-a (9), prestigavši Diega Maraonu koji ima osam i Pierrea Littbarskog koji ima sedam.

=3. Postao je jedini igrač koji je zabio gol u svakoj fazi na svjetskim prvenstvima i to od kada se igra u formatu od 32 reprezentacije. Nakon grupne faze, bio je strijelac u osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i u finalu.

=4. Odigrao je najviše minuta u mečevima svjetskih prvenstava (2.314) te je tako prestigao Paola Maldinija koji je odigrao 2.217 minuta.

=5. Jedini je igrač koji je na svakom svjetskom prvenstvu upisao asistenciju.

=6. Jedini Argentinac koji je zabijao golove na barem četiri svjetska prvenstva

=7. Kao kapiten je odigrao najviše utakmica na svjetskim prvenstvima, a kapitensku traku je preuzeo 2011. godine te skupio 18 nastupa.

=8. Postao je igrač koji je najviše puta učestvovao u postizanju golova, bilo kao strijelac ili asistent, a ukupno je upisao 13 golova i devet asistencija.

=9. Najmlađi je nogometaš s nastupima na pet svjetskih prvenstava

=10. Igrač je s najviše dobijenih nagrada za igrača utakmice, a ima 11 takvih nagrada.

=11. Ne postoji igrač s većim razmakom između golova na SP-u, a on iznosi 16 i po godina.

=12. Najstariji je igrač u mečevima SP-a koji je zabio gol i asistirao na istoj utakmici, a bilo je to u meču protiv Hrvatske.