Nogomet
162

Muhamed Bešić, Spahićev nasljednik i vođa U-21 reprezentacije

Piše: Edin Isanović
Muhamed Bešić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muhamed Bešić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mladi reprezentativac BiH Muhamed Bešić imao je sjajnu sezonu u mađarskom Ferencvarosu. Tokom čitave sezone bio je u udarnoj postavi. Sa pomenutim klubom osvojio je i kup. Nažalost, Bešić je u pretposljednjem kolu slomio ruku. Ipak, kako nam je potvrdio nastupat će za mladu bh. reprezentaciju u predstojećem kvalifikacionom okršaju mladih Zmajeva.

"Bio sam na pretragama, pukla je mala kost i šaraf koji imam u ruci. Razgovarao sam sa ljekarom u Berlinu i on je rekao da bi trebao nositi gips dva mjeseca. Također, trebao bih imati operaciju nekada krajem ove godine, možda u decembru. No, igrat ću za BiH protiv Albanije u utorak", kazao je za Klix.ba Bešić.

Dolaskom u Ferencvaros napravio sjajan potez

On ističe kako je u mladoj reprezentaciji dobra atmosfera i da sve ide po planu.

"Prvi put sam upoznao nove igrače, svi su ostavili sjajan dojam na mene. Dosta igrača koji su ranije nosili dres U-21 tima nema više pravo nastupa zbog toga što su prešli dobnu granicu. Stigli su novi, jeste sve malo čudno, ali se dobro uklapamo. Ja očekujem pobjedu u narednom meču", istakao je lider izabranika Vlade Jagodića.

Inače, Bešić igra na stoperskoj poziciji. Sjajno čita suparničke napade i mnogi njega vide kao Spahićevog nasljednika u A timu. Muhamed je za Klix.ba istakao kako se nije pokajao što je iz HSV-a preselio u mađarsku ligu.

"Sagledavajući dosadašnji učinak, nije moglo biti bolje. Mislim da sam dolaskom u Ferencvaros napravio najbolji mogući potez. Osvojili smo Liga kup i sve je bilo sjajno."

Bh. reprezentativac je dodao kako na njegovu adresu stalnu pristižu ponude drugih klubova. Ipak, ne isključuje mogućnost ostanka u Mađarskoj.

"Čelnici kluba ne žele da me puste. Imaju namjeru da osvoje naslov prvaka naredne sezone. To im je prioritet. Ferencvaros je najveći mađarski klub, ali su posljednjih pet ili šest godina imali dosta problema. Sada se polako vraćaju na stare staze uspjeha. Još uvijek nisam siguran da li će prihvatiti neku ponudu. Interesovanja ima, ali trebam vidjeti šta kaže predsjednik", tvrdi stoper Ferencvarosa koji u jednoj anketi na zvaničnoj stranici kluba ubjedljivo vodi. Na pitanje koji je odbrambeni igrač najviše pokazao u protekloj sezoni, bivši igrač HSV-a ,u konkurenciji pet nogometaša, ima najviše glasova – 83%.

Pruža maksimum na utakmicama

Bešić se osvrnuo na nastup najjačeg bh. tima u Latviji.

"Prezadovoljan sam. Od prve minute dominirali smo utakmicom i zasluženo smo slavili. Kada pogledam tabelu mogu samo reći - Ne može biti bolje", rekao je kroz smijeh Muhamed.

Dodao je kako je optimista pred početak kvalifikacija mladih bh. nada.

Naš državni tim nalazi se u grupi sa favorizovanom Španijom, Austrijom, Mađarskom i Albanijom.

"U prošlom ciklusu pokazali smo da imamo kvalitetnu reprezentaciju. Mogli smo se plasirati na veliko takmičenje, ali nažalost nismo uspjeli pobijediti Njemačku u posljednjem kolu. No, ne trebamo se nikoga plašiti", napomenuo je.

Na pitanje da li očekuje poziv selektora Safeta Sušića, naglasio je kako je njegov posao da igra do krajnjih granica svojih mogućnosti u svim utakmicama, što i čini.

"Nadam se da selektor sve to prati i da ću uskoro ponovo biti u A timu", zaključio je Bešić.