Mujdža za Sarajevo-x.com
0

"Sretan sam, dobio sam bh. pasoš i očekujem debi u dresu 'zmajeva'"

Razgovarao: Edin Isanović
Mensur Mujdža
Mensur Mujdža
U glasu mu se konačno naziralo olakšanje. Mensur Mujdža dobio je bh. pasoš i u narednom periodu igat će za našu domovinu. Odahnuti može i selektor Safet Sušić koji je uvijek izgovarao riječi hvale za odbrambenog igrača "Freiburga“ i koji je najzaslužniji za angažman novog "zmaja“.

Nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske rođen je u Zagrebu prije 26 godina. Pasoš BiH dobio je na osnovu porijekla roditelja. Bit će veliko pojačanje za naš državni tim u predstojećim kvalifikacijama za Euro 2012. godine. Od njega se očekuju velike stvari. Mujdža, koji inače igra na poziciji "desnog bočnog“, za Sarajevo-x.com govori o dojmovima nakon dobivanja bh. dokumenata, očekivanja od debija protiv Katara, grupi za plasman na kontinentalnu smotru nogometa, Francuskoj.

Iako ste sa bh. reprezentativcima bili na okupljanju pred prijateljske dvoboje sa Švedskom i Njemačkom niste debitovali zbog toga što papirologija nije bila završena. Sada stvari izgledaju potpuno drugačije?

Tako je. Sve je završeno, sve je gotovo. Sretan sam, dobio sam bh. pasoš. Prije svega moram pohvaliti ljude koji su se potrudili da mi pomognu. Zbog njih je ova priča u kratkom vremenskom roku završila happy endom. Cijela procedura trajala je sedam dana. Bio sam nervozan, želio sam da se sve riješi. Sada sam napokon miran.

Očekujete li premijeru protiv Katara?

Svakako. No, prije toga moram dobiti poziv selektora. Dugo sam u glavi vrtio ovakav završetak. Jedva čekam dan kada ću zakoračiti u svlačionicu "zmajeva“. Nisam od velikih najava, ali bh. reprezentacija gradi odličnu ekipu.

Možemo li se plasirati na Evropsko prvenstvo 2012. godine?

To neće biti nimalo lagan zadatak. Teško je u ovom momentu reći da ćemo sigurno biti prvi ili drugi. Sve reprezentacije u našoj grupi zaslužuju respekt, kao što i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Po mom sudu, presudne mogu biti utakmice protiv "malih reprezentacija“.

Planetarni izlog nogometa u JAR-u pokazao je da više nema lakih suparnika?

Tačno je da nema lakih. Albanija, Bjelorusija ili Luksemburg nisu ekstranivo, ali niko sa sigurnošću ne može tvrdi da će ih pobjediti, pogotovo u gostima. No, na temelju viđenog u kvalifikacijama – BiH je u stanju protiv svakoga igrati dobro. Naravno kada je "prava“, na visokom nivou. Možemo se plasirati, šansa postoji, apsolutno.

Koliko je važno uzeti kompletan plijen na startu?

Važno je strahovito. Trijumf donosi dozu samopouzdanja, unosi stabilnost u ekipu. Ja sam optimista pred početak naših kvalifikacija. Vjerujem da ćemo upisati "tricu“ protiv Luksemburga i u odličnoj atmosferi dočekati Francuze.

"Trikolori“ su na sramotan način ispraćeni sa Mundijala. Neki podvlače da je to loše za nas?

Slažem se. Nakon blamaže na jugu Afrike učinit će sve kako bi suvereno promarširali kroz kvalifikacije. Ne vjerujem da mogu još više potonuti. Francuzi su, i pored svega, prvi kandidat za lidersku poziciju u našoj grupi.

Poznajte li neke nogometaše koji nastupaju pod bh. nacionalnom zastavom?

Sa Ibičićem, Nadarevićem i Spahićem igrao sam zajedno u NK “Zagreb“. Ostale sem upoznao na okupljanju u Švedskoj. Lako ću se adaptirati.

Vaš brat Jasmin također je igrao za BiH. Kako je on reagovao na Vašu odluku da promijenite državljanstvo i krenete istim stopama kao i on?

Sva moja porodica u BiH bila je sretna. Sa velikom količinom emocija primili su moju odluku. Brat je odlučio da "otplovi“ u trenerske vode, svoju perspektivu vidi u tome. Sada se educira za kondicionog trenera.

Za kraj nam recite – da li ostajete u “Freiburgu“?

Imam važeći ugovor još dvije godine. Nemam nekih drugih planova. Ostajem! Siguran sam da će svima nama u klubu naredna sezona biti bolja do prethodne.