Vodio ih je i Baždarević
31

Najbogatiji čovjek Evrope i Red Bull se udružili, prave moćnog gradskog rivala PSG-u

D. P.
Arnault pravi veliki projekt (Foto: EPA-EFE)
Arnault pravi veliki projekt (Foto: EPA-EFE)
Najbogatiji čovjek Francuske Bernard Arnault u zajedničkom poduhvatu s kompanijom Red Bull dogovorili su kupovinu nogometnog kluba Paris FC, čime bi u budućnosti mogli dobiti promjenu nogometne mape ove zemlje.

Paris FC nalazi se na prvom mjestu u francuskoj Ligi 2 i za cilj ima isključivo ulazak u elitni rang tamošnjeg nogometa. Sada će im stvari biti mnogo lakše nakon što su kupovinu kluba dogovorili vlasnik modnog giganta LVMH-a Bernard Arnault i kompanija Red Bull.

Porodica Bernarda Arnaulta udružila se s Red Bullom kako bi preuzela Paris FC u drugom rangu francuskog nogometa i tako će ovaj milijarder proširiti svoju uključenost u sport.

Kupvoina kluba od aktuelnog vlasnika Pierrea Ferraccija već je dogovorena. Ferracci će zadržati 30 posto dionica do 2027. godine, nakon čega će se potpuno povući iz kluba. Arnaultzu će pripasti 55 posto dionica i bit će većinski vlasnik kluba, dok Red Bull kupuje 15 posto dionica, dok ne otkupi ostatak Ferraccijevog udjela do 2027. godine.

Pregovore za porodicu Arnault vodili su Bernardovi sinovi Antoine i Frederic, dok je vijest potvrdio ugledni L'Equipe.

Bernard Arnault je najbogatiji čovjek Evrope s vrijednosti od 191 milijarde dolara. Vlasnik je Moët Hennessy Louis Vuitton multinacionalne kompanije.

Posao bi mogao biti od velike važnosti za francuski nogomet jer bi se tako mogla ugroziti višegodišnja dominacija Paris Saint Germaina koji bi trebao dobiti moćnog gradskog rivala, posebno u godinama kada je značajno pala vrijednost medijskih prava Lige 1.

Inače, Paris FC je osnovan prije 55 godina i nikada nije bilježio velike uspjehe u francuskom nogometu. Poznat je i po tome što ga je nekada s klupe predvodio naš proslavljeni stručnjak Mehmed Baždarević.

Zanimljivo, trenutni trener Paris FC-a je Stephane Gilli, nekadašnji Baždarevićev pomoćnik na klupi nogometne reprezentacije BiH i čovjek kojeg pamtimo po učešću u fizičkom obračunu protiv Grčke na Bilinom Polju 2017. godine.