Prihvatili kaznu
1

Najluđa kazna u historiji nogometa: City kažnjen s 2,5 miliona eura zbog pravila koje rijetko ko poznaje

H. H.
Igrači Cityja su kasnili u 22 odvojena navrata u protekle dvije sezone (Foto: EPA-EFE)
Igrači Cityja su kasnili u 22 odvojena navrata u protekle dvije sezone (Foto: EPA-EFE)
Manchester City je kažnjen sa više od 2 miliona eura nakon što je prekršio malo poznato pravilo Premier u 22 navrata.

Gotovo suludo djeluje da je City je prihvatio kaznu od 2 miliona funti (2,3 miliona eura) zbog kašnjenja početka utakmica i drugih poluvremena u 22 odvojena navrata u protekle dvije sezone.

Jedan od njih dogodio se u posljednjoj utakmici prošle sezone, kada je engleski prvak kasnio na početak drugog poluvremena okršaja protiv West Hama koji je bio odlučujući za titulu, a tada su nogometaši Cityja kasnili dvije minute i 46 sekundi.

Inače, kazne za ovakve prestupe kreću se od 15.000 eura do 250.000 eura, a oni nisu jedina ekipa iz Premier lige koja je prekršila ovo malo poznato pravilo.

U augustu 2023. godine, Crystal Palce je kažnjen sa 250.000 eura zbog kasnih početnih utakmica u dva meča u sezoni 2022/23.

"Pravila koja se odnose na početak utakmice i drugih poluvremena pomažu da se organizacija takmičenja postavi na najviši mogući profesionalni standard i da pruži sigurnost navijačima i klubovima koji učestvuju. Također, osigurava da se prijenos svih 380 utakmica lige širom svijeta održava po rasporedu", navodi se u saopćenju lige.

U sporazumu o sankcijama objavljenom na web stranici Premier lige navodi se da se City izvinio za kršenja pravila i podsjetio igrače i osoblje na njihovu odgovornost u poštivanju pravila.