Filmski obrat
8

Nakon 35 godina otkrivena istina: Italijanskog nogometaša ubila bivša djevojka, osuđena je na 16 godina zatvora

H. H.
Interno je ubila Bergamini zbog prekida njihove veze (Foto: Twitter)
Interno je ubila Bergamini zbog prekida njihove veze (Foto: Twitter)
Nekadašnji italijanski nogometaš Donato Denis Bergamini nije izvršio samoubistvo 1989. godine, kako je tada tvrdila njegova bivša devojka Isabella Internò, koju je Krivični sud u Cosensz konačno osudio za ubistvo i to na 16 godina.

Isabella Interno (55), bivša djevojka italijanskog nogometaša Donata Denisa Bergaminija (27), koji je preminuo 18. novembra 1989. u navodnoj nesreći na autoputu, optužena je prije tri godine za ubistvo s predumišljajem nakon 32 godine od tragičnog slučaja.

U početku se vjerovalo da je riječ o samoubistvu kada je tijelo nesretnog Bergaminija, kojeg je prema prvobitnoj verziji pregazio i usmrtio kamion, pronađeno na cesti u blizini gradića Roseto Capo Spulico u Kalabriji.

Takvu rekonstrukciju događaja članovi porodice, brojni novinari i bivši saigrači nikada nisu smatrali vjerovatnom, jer je u dokaznom materijalu od početka postojalo mnoštvo nelogičnosti i propusta.

U novembru 2017. godine nakon dodatne istrage po nalogu suda u Castrovillariju, obdukcijom je potvrđeno da je smrt igrača nastala gušenjem (davljenjem) prije nego je završio pod točkovima kamiona.

Konačno, gotovo 32 godine nakon smrti Bergaminija, za ubistvo su optuženi njegova bivša djevojka Isabella Interno i vozač kamiona Raffaele Pisano, a sada je stigla i presuda kojom je Interno osuđena na 16 godina zatvora.

Kako se navodi, Interno, koja je u to vrijeme imala 19 godina, ubila je dečka zbog prekida njihove veze. Nakon što ga je drogirala, ugušila ga je uz pomoć nepoznatih ljudi, a potom je simulirala njegovo samoubistvo.

Tako je istina u ovoj priči koja je po svemu poput filmske, konačno mogla izašla na vidjelo.

Donato "Denis" Bergamini bio je vezni igrač koji je karijeru gradio u italijanskim niželigašima - Imoli, Rusi i Cosenzi u kojoj je ostavio i najdublji trag tokom pet godina igranja.