Pregled članica
23

Nakon FIFA sastanka: Rusija suspendovana, Izrael nije, a postoji i država koja ne želi igrati utakmice

D. P.
Infantino poziva na mir (Foto: EPA-EFE)
Infantino poziva na mir (Foto: EPA-EFE)
Jučerašnji sastanak Izvršnog odbora FIFA-e u Zurichu nije donio odluku koja se mjesecima čeka, pošto se nije ni raspravljalo o mogućoj suspenziji Izraela nakon prijave iz Nogometnog saveza Palestine.
Od maja se čekalo na jučerašnju sjednicu Izvršnog odbora FIFA-e na kojoj se trebalo razmatrati o eventualnoj suspenziji Izraela iz svih međunarodnih nogometnih takmičenja. Međutim, odluka nije donesena, a FIFA je formirala nezavisni odbor koji će razmatrati eventualnu kaznu za Izrael nakon dugotrajnog bombardovanja Gaze.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino poručio je kako zbog "delikatnosti situacije" nije lako donijeti odluku, te je između redova naglasio kako krovnoj kući svjetskog nogometa treba vremena da razmotri šta će biti s Izraelom. Za to vrijeme, selekcija Izraela nastavlja igrati međunarodna takmičenja i utakmice.

Istovremeno, selekcija Rusije je ostala suspendovana nakon vojne agresije na Ukrajinu i to je jedini suspendovani nacionalni savez koji se takmiči pod FIFA-om.

Ipak, iako je Rusija jedina suspendovana, nije jedina koja se ne takmiči. Od 210 različitih članica FIFA-e, Rusija je suspendovana, a jedina koja nema ranking je Eritreja.

Ova afrička država ne želi igrati svoje utakmice, iako ima pravo na to, a ne takmiči se nigdje već pet godina. Razlog je bizaran, tamošnji nogometni savez ne želi igrati utakmice u strahu od toga što žele spriječiti nogometaše da iskoriste gostovanja kako bi pobjegli iz zemlje i zatražili politički azil.

Eritreja je izgubila ranking jer prema FIFA-inim pravilima selekcija koja 48 mjeseci ne odigra utakmicu gubi pravo na svjetski ranking. No, i dalje može igrati utakmice.

Ova afrička selekcija posljednji put odigrala je utakmicu na gostovanju Ugandi 2019. godine i tu je poražena rezultatom 3:0.