Ružna tradicija
28

Nastavljen egzodus trenera u BiH: Devet mjeseci, 15 promjena i pitanje ko je sljedeći

D. Pajo
Husref Musemić jedan je od posljednjih koji su dobili otkaz (Foto: Klix.ba)
Husref Musemić jedan je od posljednjih koji su dobili otkaz (Foto: Klix.ba)
Današnja promjena na trenerskoj poziciji u Širokom Brijegu je ukupno 15. ove sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine čime se još jednom potvrdilo da treneri na klupi nogometnih klubova u našoj zemlji prolaze kroz Tantalove muke.
Samo dvojica trenera vode klubove s kojim su započeli sezonu. U pitanju su Sergej Jakirović, koji je sa Zrinjskim prije pet dana proslavio titulu prvaka BiH i njegov kolega iz gradskog rivala Veleža Feđa Dudić.

Čak je i Dudić dao ostavku na klupi Rođenih tokom ove sezone, ali ga uprava nije podržala i ostao je još uvijek među Mostarcima s kojima je stigao i do finala Kupa BiH gdje će igrati protiv Sarajeva.

Danas smo svjedočili 15. promjeni trenera ove sezone u Premijer ligi BiH. Umjesto Jure Ivankovića na klupu Širokog Brijega vratio se Ivica Barbarić. To je za Široki druga ovosezonska promjena jer je otkaz dobio i Toni Karačić tokom prošlog ljeta.

Borac je "lider" u ovom statističkom parametru. S Banjalučanima je sezonu otvorio Marko Maksimović, a onda su Gradskim stadionom prodefilovali Zoran Milinković, Nemanja Miljanović i sadašnji trener Tomislav Ivković.

Više od jedne promjene ove sezone, osim Borca i Širokog Brijega, doživjeli su Rudar iz Prijedora (Nikicu Milenkovića naslijedio Marko Tešić, a onda je Srđan Marjanović naslijedio Marka Tešića) i Posušje (ekipu trenirali Denis Ćorić, Stipe Balajić i Toni Karačić).

Trenere su mijenjala i dva najveća bh. kluba. U vrlo kratkom periodu tokom zime Edis Mulalić je naslijedio Tomislava Ivkovića na klupi Željezničara, dok je umjesto Gorana Sablića ekipu Sarajeva preuzeo Aleksandar Vasoski.

Iskusnog Vladu Jagodića na klupi bijeljinskog Radnika naslijedio je Velibor Đurić, dok je umjesto Branislava Krunića ekipu Leotara preuzeo Miodrag Bodiroga.

Nedavno su trenere promijenili i tuzlanski klubovi. Prvo je Sloboda uručila otkaz Mladenu Žižoviću i postavila Amira Spahića na mjesto šefa stručnog štaba, dok je sporazumni raskid saradnje potpisan i s Husrefom Musemićem čijeg permanentnog nasljednika tek trebamo saznati.

Iako kontinuirane i česte promjene trenera u bh. nogometu nisu nešto novo, djeluje da je većini bh. klubova i dalje najlakše okriviti trenera za sve neuspjehe. To je očigledno potez kojim se navijači najlakše "smire" nakon loših rezultata i nema naznaka da će se u skorijoj budućnosti to promijeniti.

Do kraja sezone u Premijer ligi ostalo je sedam kola. Sedam "finala" za brojne klubove koji imaju ambicije u gornjem i donjem dijelu tabele. Nema sumnje da će biti još promjena i samo se može postaviti pitanje "Ko je sljedeći".