Počelo premještanje
54

Navijači AEK-a ispred sjedišta UEFA-e okačili žestoku poruku, veliki broj Srba "čeka" Hrvate u zatvorima

H. H.
Mihalis je tu, počivaj u miru - parola navijača AEK-a (Foto:sport24.gr)
Mihalis je tu, počivaj u miru - parola navijača AEK-a (Foto:sport24.gr)
Navijači AEK-a ispred sjedišta UEFA-e u Nyonu podigli su protestni transparent zbog ubistva navijača Mihalisa Katsurisa, koji je prošle sedmice stradao u okršajima u Atini s huliganima zagrebačkog Dinama.
Navijači AEK-a, koji žive u Švicarskoj, htjeli su izraziti protest uoči sustrašnje utakmice protiv Dinama u Zagrebu u okviru 3. pretkola Lige prvaka.

Oni su pred sjedištem UEFA-e postavili dva transparenta. Na jednom je pisalo: "Mihalis je tu, počivaj u miru", a na drugom su žestoko poručili "Izbacite naciste iz nogometa".

"Izbacite naciste iz nogometa" (Foto: sport24.gr)

Inače, danas je počelo prebacivanje pritvorenika u zatvore širom Grčke nakon što su jučer izdane presude o pritvoru 41 osobe od 105 uhapšenih hrvatskih huligana, koji će biti raspoređeni u 16 zatvora širom Grčke.

Time su se ostvarili njihovi najveći strahovi, s obzirom da su i roditelji uhapšenih u pismu upućenom Vladi Hrvatske i predsjedniku Zoranu Milanoviću apelovali da se svi smjeste u jedan zatvor i da se ne razdvajaju, strahujući od moguće osvete.

Briga nadležnih je kako će osigurati sigurnost zatvorenika, zbog čega je Generalni sekretarijat za antikriminalnu politiku kontaktirao uprave svih pritvorskih centara koje su preduzele mjere za sigurno zadržavanje pritvorenih lica.

Dodatna "glavobolja" upravama zatvora je činjenica da u njima ima mnogo Srba, koji gaje mržnju prema hrvatskim huliganima, ali i fizička blizina Grka i drugih zatvorenika, pa su izdata naređenja da se posebno pazi da nema kontakata koji bi mogli dovesti do sukoba, a urađeni su planovi i za pojačane mjere i nadzor u svim zatvorima, kao i pripravnost lokalnih policijskih vlasti.

Tamo gdje ih moguće hrvatske zatvorenike držati na posebnim mjestima, to će se učiniti. Na primjer, njih osam koji su prebačeni u zatvor Korydallos drže se u posebnom odjeljenju, tako da nemaju kontakt sa drugim zatvorenicima.