Na proslavi titule
45

Navijači Celtica šokirali Britaniju parolom protiv novog kralja Charlesa

H. H.
Parola navijača Celtica na utakmici protiv Heartsa (Foto: Twiiter
Parola navijača Celtica na utakmici protiv Heartsa (Foto: Twiiter
Celtic je drugu godinu zaredom osvojio titulu prvaka Škotske, ali više od toga na Otoku se govorilo o paroli njihovih navijača kojom su žestoko uvrijedili novokrunisanog britanskog kralja Charlesa.

Kod dijela Škota vlada netrepeljivost prema kraljevskoj porodici i svemu što dolazi iz Londona, iako se na referendumu o nezavisnosti Škotske većina Škota izjasnila za ostanak u Velikoj Britaniji.

Animozitet je posebno izražen među navijačima Celtica koji su politički više orijentisani ka Irskoj, te su i ovu priliku iskoristili da ponove svoj stav.

"J*bi kralja, krunišite šampione", pisalo je na paroli navijača Celtica koji su tako ponovo zgrozili britansku javnost.

Kralj Charles III je na prijestolje stupio po smrti svoje majke kraljice Elizabethe II, a u subotu je u Londonu obavljena i zvanična ceremonija krunisanja kojoj su prisustvovali predstavnici gotovo svih svjetskih država.

Charles je osim Velike Britanije i nominalni vladar 14 drugih država koje su bile dio britanskog kolonijalnog carstva: Antigue i Barbude, Australije, Bahama, Belizea, Kanade, Grenade, Jamajke, Novog Zelanda, Papua Nove Gvineje, Svetog Kita i Nevisa, Svete Lucije, Sveti Vincent i Grenadini, Solomonskih ostrva i Tuvalua.