Duel Lige nacija
390

Navijači Italije okrenuli leđa himni Izraela, utakmica odigrana u Mađarskoj

N. K.
Navijači Italije su okrenuli leđa (Foto: Screenshot)
Navijači Italije su okrenuli leđa (Foto: Screenshot)
Grupa od oko 50 italijanskih navijača odjevenih u crno okrenula je sinoć leđa u znak očitog protesta tokom intoniranja izraelske nacionalne himne prije utakmice Lige nacija u neutralnoj Mađarskoj.

Italijanski navijači također su istakli zastavu svoje države s natpisom "Liberta" (Sloboda). Na drugim transparentima koje su istakli "ultrasi" bile su dodate crne kose crte.

Izrael je svoje domaće utakmice preselio u Mađarsku zbog sukoba s Hamasom.

Mađarski premijer Viktor Orban ima bliske veze s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i dugo je promovisao Mađarsku kao najsigurniju zemlju u Evropi za jevreje. Orban je zabranio palestinske proteste solidarnosti, tvrdeći da predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti.

Ista grupa italijanskih navijača koja je okrenula leđa tokom intoniranja himne također je tokom prvog poluvremena skandirala protiv italijanske antifašističke aktivistice Ilarije Salis, piše italijanski dnevnik Corriere della Sera. Salis je u junu puštena iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što se suočila s optužbama za navodni napad na demonstrante krajnje desnice.

Salis je puštena nakon što je izabrana za novu članicu Evropskog parlamenta za italijanske Zelene i Lijevi savez.

Inače, postala je vruća politička tema u Italiji nakon što su se pojavile njene fotografije s lisicama i okovima u mađarskoj sudnici gdje joj se sudi.

Utakmica Izraela i Italije igrala se u Bozsik Areni u Budimpešti, dok je Belgija u petak pobijedila 3:1 Izrael u susretu odigranom u mađarskom Debrecenu. Utakmica u petak bila je domaća utakmica za Belgiju, ali je belgijski nogometni saveza saopštio u julu da nijedna lokalna vlast u Belgiji ne smatra mogućim organizovati utakmicu protiv Izraela iz sigurnosnih razloga.

Italija bi trebala ugostiti Izrael u Udinama 14. oktobra, iako gradsko vijeće Udina nije odobrilo utakmicu, a pro-palestinski protest zakazan je za isti dan na sjeveru grada.