Utakmica protiv Borca
82

Navijačima Željezničara ponovo zabranjen odlazak na gostovanje u Banju Luku

H. H.
Manijaci su prošle sezone vraćeni pred ulazom u Banja Luku (Foto: T. S./Klix.ba)
Manijaci su prošle sezone vraćeni pred ulazom u Banja Luku (Foto: T. S./Klix.ba)
Navijačima Željezničara, popularnim Manijacima, zabranjen je odlazak na gostovanje na nedjeljnu utakmicu protiv Borca u Banjoj Luci, potvrđeno je za Klix.ba.
S obzirom da je označena kao utakmica visokog rizika, odlukom MUP-a RS potvrđeno je da navijači Želje ne mogu putovati u grad na Vrbasu.

Slično je bilo i prošle godine kada su Manijaci također neopravdano vraćeni na samom ulazu u Banja Luku, iako su prethodno najavili daleko gostovanje.

Pripadnici MUP-a RS-a tada su se pravdali da nisu mogli garantovati sigurnost gostima iz Sarajeva, a sve je povezano s navijačkim sukobom banjalučkih Lešinara i Željinih Manijaka.

[FBPOST]https://www.facebook.com/TM1987/posts/pfbid0uECEvM4rFCPUrPgMwn65zSJmCszBSj237HLLNzxMw5ynYQoLECQjfCR2UfoUkbGzl[/FBPOST]

Postavlja se pitanje kako je moguće da policija u Banjoj Luci ne može osigurati tokom utakmice nekoliko stotina gostujućih navijača, dok fanovi Borca bez ikakvih problema prisustvuju susretima u glavnom gradu BiH, kako na Grbavici, tako i na Koševu.

Animozitet između ove dvije navijačke grupe vlada već godinama, a još je 2014. godine između dvije spomenute grupe došlo do žestokog obračuna u Oborcima.

Sve je kulminiralo sukobom na Kupresu iz maja 2022. godine kada su Leširani izvukli deblji kraj. Lešinari su tada u sukobu s Manijacima ostali bez bubnja, šalova i drugih navijačkih rekvizita, a autobus s navijačima Borca tada je bio u potpunosti uništen.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom od 15:15 sati uz direktan prenos na Areni Sport.