Legendarni Nijemac
4

"Ne zaboravi odakle dolaziš": Podolski ušao u rudnik i neprepoznatljiv podsjetio na svoje porijeklo

N. M.
Lukas Podolski (Foto: Instagram)
Lukas Podolski (Foto: Instagram)
Proslavljeni njemački nogometaš Lukas Podolski iznenadio je fanove posljednjom objavom na društvenim mrežama, pošto je na fotografiji koju je podijelio s njima izgledao potpuno neprepoznatljivo.

Podolski je na Instagramu objavio fotografiju iz poljskog rudnika uglja u Bielszowicama u Poljskoj uz opis: "Bog vas blagoslovio!' i hashtag "nikad ne zaboravi odakle dolaziš".

Tako je Podolski podsjetio na svoje poljsko porijeklo i povezanost njegove porodice s rudnikom, pošto je rođen u Gliwicama, gradu u neposrednoj blizini Bielszowica, a objavom je oduševio fanove na Instagramu.

Inače, Podolski je prije samo četiri dana objavio da završava svoju bogatu igračku karijeru, a oproštaj mu je priređen u Kölnu, gdje je ostavio i najdublji trag. Na RheinEnergie stadionu odigrana je oproštajna utakmica, u kojoj su se susreli domaći Köln i ekipa koja je nosila naziv Poldi11, selekcija njegovih bivših saigrača.

Stadion je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a u penziju su popularnog Poldija ispratile i brojne igračke legende poput Manuela Neuera, Matsa Hummelsa te Pera Mertesackera, s kojima je 2014. u Brazilu postao svjetski prvak.

Poput mnogih nogometaša u modernoj eri, Podolski je već postavio temelje za uspješan život izvan nogometa. Napadač rođen u Poljskoj osnovao je vlastito poslovno carstvo s kebabima s više od 30 restorana na svoje ime - uključujući jedan na aerodromu Bonn u Kolnu. Vrijednost njegovog biznisa se procjenjuje na oko 200 miliona eura.

Podolski je karijeru počeo u Kölnu, a kasnije je još igrao u mnogim klubovima, uključujući Bayern Minhen, Arsenal, Inter Milan, Galatasaray, Vissel Kobe i Antalyaspor. U dresu reprezentacije Njemačke je upisao 130 nastupa i postigao 49 golova.