Smatra da nije ispravno
619

Nemanja Matić ponovo odbio nositi cvijet maka na dresu zbog bombardovanja Srbije

H. H.
Ostali igrači za razliku od Matića nosili su cvijet maka (Foto: Twitter)
Ostali igrači za razliku od Matića nosili su cvijet maka (Foto: Twitter)
Nogometaš Manchester Uniteda Nemanja Matić ni na jučerašnjoj utakmici protiv Tottenhama nije nosio cvijet maka, još ranije objasnivši da iz ličnih razloga osjeća da to nije ispravno.

Bulka ili cvijet maka u Velikoj Britaniji predstavlja simbol kojim se odaje počast žrtvama Prvog svjetskog rata, a tradicionalno se nosi početkom novembra, pred Dan primirja.

Nošenjem cvijeta odaje se počast svim britanskim vojnicima koji su nastradali u svim ratovima poput onih u Koreji, na Foklandskim Ostrvama, ali i pripadnicima NATO snaga u Perzijskom zalivu, na Kosovu, Bosni i Hercegovini, Iraku, Afganistanu...

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ovoga puta to je bio slučaj na utakmicama ovoga vikenda, a u trenutku kada je Matić ušao u igru u 76. minuti umjesto Bruna Fernandesa primjetno je bilo da za razliku od ostalih igrača Uniteda ne nosi cvijet maka.

"Razumijem u potpunosti zašto ljudi nose bulke i poštujem svačije pravo da to čini, suosjećam se sa svima koji su izgubili voljene u ratu. Međutim, za mene je to samo podsjećanje na napad koji sam lično osjetio kao mladi, uplašeni 12-godišnji dečak koji je živio u Vrelu, kada je moja zemlja pogođena bombardovanjem 1999. Iako sam to činio ranije, sada osjećam da nije ispravno da nosim bulku na svom dresu", rekao je svojevremeno Matić.

Matić je skinuo mak s dresa zbog vojne intervencije protiv njegove zemlje nakon završetka rata u bivšoj Jugoslaviji.

"Ne želim da ponizim bulku kao simbol ponosa u Britaniji ili uvrijedim ikoga, međutim, svi smo mi proizvod sopstvenog vaspitanja i ovo je moj lični izbor iz pomenutih razloga. Nadam se da svi razumiju moje razloge sada kada sam i objasnio i da ja mogu da se koncentrišem na pomoć timu na utakmicama", rekao je Matić.

Inače, Manchester United je slavio s uvjerljivih 3:0, a Matić je asistirao za treći gol Rashforda. Srbijanski veznjak je ove sezone u dresu Crvenih đavola odigrao ukupno 10 utakmica u svim takmičenjima i uglavnom je priliku dobivao s klupe.